Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Поздравителен адрес от председателя на СТДБ до президентa на Асоциацията на българите в Украйна

Днес, 29 октомври 2015 г. Кр. Премянов – председател на СТДБ изпрати поздравителен адрес до г-н Антон Киссе - президент на Асоциацията на българите в Украйна. Пълният текст на поздравлението можете да прочетете по-долу.

ДО
Г-Н АНТОН КИССЕ
ПРЕЗИДЕНТ
НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА

УВАЖАЕМИ Г-Н КИССЕ,

Приемете моето и на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България поздрави по повод на Деня на бесарабските българи!

29 октомври е ден на съхранената и вечно жива историческа памет, на  родолюбието и българския дух, които са оцелели през годините, макар и, по силата на чужда воля,  далеч от географските граници на България. Това е ден за поклонение пред големите имена на бесарабски българи, които, завърнали се в България, са спомогнали за нейното освобождение, за нейната независимост, за укрепването и развитието на нейната държавност. Днес си спомняме за Александър Малинов, Олимпий Панов, Алескандър Теодоров-Балан, Иван Колев, Данаил Николаев, Димитър Агура и много други видни личности от величавата българска история. И за техния пример, който поколенията съхраняват и следват.

Докато децата ви пеят българските народни песни, рецитират българските поети, танцуват кръшното българско хоро и честват българските народни празници,  духът български ще е жив за следващите след вас.

Бесарабските българи не само са съхранили българската си национална идентичност и самосъзнание, но и многобройните си структури на българската общност в Украйна и Молдова – дружества, общини, училища, читалища. И наш синовен свят дълг е да съхраним връзката си с тях, защото те са наши най-близки сънародници и неразделна част от българската нация.

Нека този празник, който благодарение на Асоциацията на българите в Украйна години наред се отбелязва широко в Бесарабия, се превърне в поредният пример за плодотворното сътрудничество между нашия съюз и бесарабските българи в Украйна.

Нека 29 октомври винаги ни обединява и ни напомня за примера на бесарабските българи – пример на безусловна вярност към Родината.

Бъдете живи, здрави и щастливи! И заедно да изграждаме нашето по-добро бъдеще и не забравяме никога нашето минало, а да го предаваме на деца и внуци!

С УВАЖЕНИЕ,
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн