Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Приветствие до проф. Георги Янков

УВАЖАЕМИ ПРОФ. ЯНКОВ,

Приемете моите и на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България приветствия по повод на представянето на Вашата родолюбива книга „Историята на село Ефрем“.

Поводът да се съберем заедно днес, е и радостен,  и трагичен. Той е съпроводен със спомена за  много страдания, жертви, кръв и сълзи. Но и с упование и вяра в корените ни, които пият живителните си сокове от миналото, от спомените, от историята. Защото, както пишете, „Патриотизмът не е възможен без привързаност към земята и родното селище.“

Паметта е жива в сърцето на всеки един от нас. И ние на свой ред пазим в сърцата си и се прекланяме пред трагизма, героизма и саможертвата на нашите деди, поели по пътя на  своята голгота  към България.

Четейки Вашата книга, ние тракийци, се вълнуваме от историята на това будно българско село и неговите жители, от неугасващия им стремеж да съхранят българското, православните си традиции и непокорния си дух, от преклонението им към знанието и напредъка, от героизма им по време на войните и от непоколебимото им желание да изграждат новата история на България.

Но може би най-ценното за нас във Вашата книга е, че тук са събрани в едно минало, настояще и бъдеще.  И една надежда -  да продължим напред.

Ние сме съмишленици  и съм уверен, че „Историята на село Ефрем“ ще бъде още един значим принос за изучаването и съхранението на историята ни, а оттук – и за укрепване авторитета на тракийци в гражданското общество на България в името на едно по-добро и успешно бъдеще.

Уверен съм, че Вие, проф. Янков, все така  всеотдайно ще предавате родолюбивия си дух на младите, за да се съхрани паметта и родовите корени български.

Желая Ви здраве, лично щастие и много плодотворни делници!

С УВАЖЕНИЕ,

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн