Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на народните будители!

Уважаеми тракийци,
Уважаеми сънародници,

Днес е Първи ноември - Ден на народните будители! На този ден се прекланяме пред творците и пазителите на българската просветна и културна традиция, отдаваме заслужена признателност към тяхното дело.

През 1922 година министърът на просвещението Стоян Омарчевски (1920-1923 г.) предлага идеята за празник на будителите в Народното събрание със следните мотиви:

„Когато е обезверен и объркан в духовните си ценности, българският народ търси упование и надежда в своето минало, във всички ония морални и културни качества, които носи в душата си...  Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители. Те са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат.

Те са най-верните изразители на спонтанната воля на българския народ към безкористно и всестранно развитие, самоопределение и утвърждение като културна сила. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.”

Днешният ден е повод да осмислим думите на Ст. Омарчевски, да си спомним за пантеон от велики имена, които през вековете изковаха от словото най-мощното оръжие за духовно съграждане на България и ни завещаха стремеж към знания и национална гордост. Достойно място в този пантеон заемат много тракийци и всички съвременни дейци на просветата,  науката и културата, които продължават патриотичното дело на нашите предци.

В ден като днешния, когато отново преминаваме през изпитания и трудности, отдавайки дължимото на народните будители, на днешните учители и просветители, нека не забравяме, че всички сме задължени да пазим българската идентичност!

Честит празник!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ       

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн