Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Инициативен комитет начело с председателя на СТДБ предложи К. Карамитрев да бъде обявен за почетен гражданин на Хасково

Днес, Инициативен комитет начело с председателя на СТДБ Кр. Премянов внесе предложение до председателя на хасковския общински съвет за удостояване на Костадин Карамитрев посмъртно със званието "Почетен гражданин на Хасково".

С внасянето на предложението участниците в инициативния комитет: акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, акад. Георги Марков, проф. Стати Статев, ректор на УНСС, Иван Гранитски – издател, Никола Инджов – поет, публицист и преводач, на практика подкрепиха решението на ВК на СТДБ.

Костадин Карамитрев е роден на 5 октомври 1932 г. в Хасково. Родът му води началото си от с. Доганхисар (Дедеагачко) в Беломорието и е органично свързан с националноосвободителните борби и трагедията на тракийските българи. Костадин Карамитрев завършва висше инженерно-строително образование, успешно защитава научна степен „доктор на науките”. Заемал е различни ръководни стопански и административни длъжности в областта на строителството, благоустройството, регионалното планиране и развитие, централната и местна власт в столицата. Бил е секретар на Министерски съвет, заместник-министър, директор на Строително-монтажен комбинат, заместник-кмет на гр. София.

Костадин Карамитрев умира на 15 юни 2011 г.

Кр. Премянов припомни, че Хасково е една от столиците на тракийското движение в България, в която Костадин Карамитрев остави ярка следа, и изрази надежда, че Общинският съвет ще приеме предложението на Инициативния комитет.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн