Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Слово на Кр. Премянов - председател на СТДБ, произнесено на Петрова нива на 20 август 2016 г.

Уважаеми гости,
Скъпи сънародници,
Скъпи тракийци,

Илинденско-Преображенското въстание е записано на златна страница в историята на тракийската организация, затова честването на годишната е голямо събитие в живота на тракийци и СТДБ. Тази година се навършват 120 години на организираното тракийско движение в България. Ще припомня само, че един от неговите създатели през 1896 г. е незабравимият славен български герой - Капитан Петко Войвода. Тук е другото българското Оборище, което свято тачим - Петрова нива. През цялата история на тракийската организация са полагани грижи, за да се превърне тя в паметно място с активното участие на СТДБ.

Ще припомня, че първото честване на Илинденско-Преображенското въстание е било на неговата 25 годишнина през 1928 г., в което тракийци вземат активно участие. През 1934 г. е поставен паметен знак - паметник-чешма, поради ограничените възможности на организацията и истинското състояние на държавата тогава. През 1958 година е издигнат този паметник, а лентата на неговото откриване е отрязана от тогавашния председател на Съюза на тракийските дружества Никола Спиров. През 2013-2014 г. по инициатива на господин кмета Илиян Янчев и по наша инициатива бяха привлечени много граждани, които дариха средства паметникът да бъде възстановен и обновен, за да бъде в този добър вид днес. Това са само малко примери за отношението на тракийските българи към героичната история на България.

Доказателство за нашето изключително уважение и преклонение пред делото на героите, паднали за свободата на Тракия и Македония, за обединението на България беше и днешната научна конференция, в която участваха учени от Тракийския научен институт, от музея в град Малко Търново и от БАН. Друго доказателство е, че тракийци от цяла България по традиция са тук да уважат това тържество. Искам да изразя нашето удовлетворение и благодарността ни към ръководителите, които присъстват тук, тъй като това е израз на отношението на българската държавна власт към българщината, към българската история. Съжаляваме, че по организационни причини тук не присъства големият приятел на тракийската организация - вицепрезидентът Маргарита Попова. Сега е моментът да спомена, че по случай 120-годишнината на тракийското движение ние я удостоихме с най-високото отличие на тракийската организация - златен медал "Капитан Петко войвода" с лента  и златен юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение”. Тя прегърна с цялото си сърце и съпричастие тракийската кауза, за която акад. Константин Петканов през 1932 г. заяви: "Тракийската кауза е част от българската национална кауза". Нека никога не забравяме това.

Ние честваме годишнините не единствено по силата на традицията, а и с огромното желание да пренесем посланията на героите с тяхната саможертва сред младото поколение на България, което никога не трябва да забравя, че за тази страна, за тази хубава земя, за този рай са дадени  много жертви с много всеотдайност и героизъм. И да носи гордо знамето на България, да се бори с всички сили България да бъде просперираща и водеща държава, с България да се гордеят всички нейни граждани и да бъде за пример в рамките на Европейския съюз, да бъде водеща страна на Балканите, каквато беше, да бъде страна, която винаги има способност да защити националните интереси на своите граждани и на държавата си  в многостранните организации, в които участва.

Искам да изразя своята благодарност на г-н Илиян Янчев, защото знам колко е трудно на една славна и достойна община каквато е Малко Търново, но с ограничени ресурси и материални средства да прави и организира подобни тържества. Ние с него решихме, за да поддържаме националния дух на това тържество, в което, както казах, изразяваме тракийската кауза, да предоставим възможността представител на интелигенцията, науката и културата да произнесе слово по случай годишнината - а именно председателят на Българската академия на науките - акад. Стефан Воденичаров.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн