Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Кандидатът за президент Ивайло Калфин проведе среща с тракийци

В рамките на започналата кандидат-президентската надпревара Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България ще проведе серия от срещи с кандидати за Дондуков 2.

Първата от тези срещи бе проведена на 19 октомври по инициатива на Ивайло Калфин. Основната тема на разговорите бяха имуществените права на тракийските бежанци и отстояването им в дневния ред на двустранните отношения с Република Турция.

По повод изказването на Ердоган от 18 октомври т.г. (ЦР на СТДБ излезе с позиция по въпроса, която можете да прочетете на сайта в рубриката Актуално-Позиции) Ивайло Калфин заяви:  „Изявлението на турския президент от вчера за пореден път подклажда напрежението на Балканите. Велико турските претенции на Османската империя абсолютно не кореспондират със съвременната реалност. Турция има претенции към всички региони, в които е била Османската империя. Ние не можем да оставим подобни реплики без реакция. И тук не трябва да коментираме като обидено дете. Всяко напрежение, свързано с границите, би изпратило Балканите в ситуация, подобна на тази, която е малко по-на изток от нас. Сега имаме нужда от наистина активен президент“.

Според него, думите на Ердоган са резултат от липсата на българска държавна политика на Балканите. „В последните години регионалната ни политика е сведена на ниво протокол. Ситуацията на Балканите обаче е толкова сложна, динамична и взривоопасна, че поддържането на стабилност е от изключително значение. Ние трябва да поддържаме активни отношения с всичките ни съседи, така че стратегически да изградим отношения, които да са продуктивни във всяко отношение и в тях да можем да поставяме не само приятните теми, но и по-сложните и трудни въпроси, включително и тракийският въпрос“, заяви г-н Калфин.

Пред представителите на Съюза на тракийските дружества кандидатът за президент пое ангажимент за активна работа по тракийския въпрос, при бъдещ президентски мандат. „Тракийската тема не ми е чужда и съм работил в различни качества по нея. Тази тема е важна за България, затова е важно тя да бъде част от президентските теми така, както беше по времето на президента Първанов“, каза Калфин. Той припомни, че работата по тази тема е започнала с двустранна среща между президента Първанов и турския му колега, в резултат на която се насрочва двустранна комисия, която да работи за разрешението на тракийския въпрос. Лично Калфин, в качеството си на секретар на президента по това време, внася в МС предложение и получава решение тази тема да бъде поставяна на най-високо ниво в международните отношения. По-късно и като външен министър Калфин поставя тракийският въпрос на ниво ЕС и в мандата си като евродепутат след това, продължава да работи по нея. „Аз спокойно мога да кажа, че при успешни избори тракийският въпрос ще бъде един от основните ми ангажименти“, категоричен беше Ивайло Калфин.

На срещата присъства и експрезидентът Георги Първанов, който също подчерта необходимостта от разглеждане на тракийския въпрос на най-високо политическо ниво.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн