Актуално - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Светли Великденски празници!

Скъпи тракийци,

В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. Той е част от българската православна история и от духовното ни съхранение като народ.

Това е празник на възкресението на Христос, символ на нашата вяра в по-добри времена, на нашата надежда в любовта към ближния и желанието ни доброто да възтържествува.

Великден е свързан с определена символика, която присъства във всеки български дом. Яйцата, козунаците и агнето са три от основните елементи на тази символика.

Боядисаните в червено яйца символизират кръвта на Христос. Те се използват в християнския свят за великденско поздравление. 

Великденският козунак, който традиционно се приготвя за празника символизира тялото на Христос. 

Агнешкото е един от важните компоненти на празничните обичаи, защото Христос е представян като Божи агнец, а агнето, жертвано в деня на Възкресението, се свързва с неговата смърт.

Времето, в което живеем днес, е различно от времето на нашите деди, но  традиционните елементи и символиката на празника са запазени. Запазена е и традицията да се ходи на църква.

Според традицията в полунощ срещу Великден в църковните храмове се отслужва тържествено богослужение. 

Нека предадем на децата си християнските уроци по човеколюбие и благородство, които винаги са били част от етичния кодекс на тракийци, с вяра, че ще преодолеем всички трудности и предизвикателства!

Да посрещнем Възкресение Христово с чисти помисли и светли надежди за идващите дни.

С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн