Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ и директорът на ТНИ уважиха инициативата на евродепутатите за влизане в Шенген

На 5 март в Археологическия музей в София стартира  Националната кампания "България в Шенген! Време е!" Инициатор на кампанията е президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него влизането на България в Шенген е национална кауза и всички българи трябва да се обединят зад нея.

На събитието присъстваха представители на правителството и опозицията, авторитетни имена от научните среди, културата, медиите, интелектуалци, спортисти, художници.

От страна СТДБ участие взе председателят - Кр. Премянов, а от ТНИ – проф. В. Проданов, директор на Института.

Всички гости на стартиращата инициатива подписаха декларация в подкрепа на влизането ни в Шенген. "Ние не сме европейци втора ръка и никога не сме били. Българският народ е сред основоположниците на християнска Европа, на нейната духовност, култура и писменост, още от IX век. Стотици години сме били стената, която е опазвала свободното развитие на целия европейски континент. И никога не сме искали благодарност. Единственото, което някога сме искали, е равнопоставеност и почтеност. Приемането на България в Шенгенското пространство вече е въпрос на историческа и морална справедливост", пише в нея.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн