Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха Деня на Тракия и 108 години от Одринската епопея

26 март е паметна дата в летописа на Съюза на тракийските дружества в България и една от най-славните и героични страници от българската история.

Днес почитаме войните, загинали в Одринската епопея, която донася свободата на тракийските българи.

Радостта от победата е помрачен от трагедията на стотици хиляди българи, които през лятото и ранната есен на 1913 г. са подложени от турската войска и башибозук на разорение и физическо унищожение, което представлява първия геноцид през XX в.

26 март е един от най-ярките символи на българската памет, която почитаме, защото народ, който не уважава миналото си, няма бъдеще.

За втора година, по независещи от нас обстоятелства не отбелязахме тържествено 26 март, но поставихме цветя пред паметниците на нашите деди.

В столицата поклонението пред паметта на загиналите започна със заупокойна молитва, отслужена от епископ Поликарп в храм „Св. Николай Софийски-Нови” и продължи с полагане на цветя пред паметниците на Одринци и Антим I, и пред паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина. След заупокойната молитва епископ Поликарп предаде благопожелания от патриарх Неофит към Съюза на тракийските дружества в България да продължи да пази традициите и да почита паметта на предците.

На поклонението присъстваха председателят на СТДБ Кр. Премянов, зам. председателя на ЦР Кр. Беломорски, главният секретар Стефан Начев, директорът на ТНИ проф. В. Проданов, научният секретар на ТНИ д-р Ваня Стоянова, членовете на ВК: М. Божкова, Величко Пачилов, д-р Е. Алекова, проф. Тодор Кирев, В. Стоилова и З. Радонова.

Цветя пред паметниците в столицата положиха кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на политически партии и депутати.

Денят на Тракия уважи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която поднесе венци пред паметниците и произнесе кратко слово пред тракийци, в което заяви:

Денят на Тракия е празник на волята за свобода, единство и справедливост. Днес величаем подвига на българските воини, на българската армия, които с мъжество и кръв извоюваха победата при Одрин. Скланяме глава пред паметта на избитите и прогонени от родните си места наши предци.“

Вицепрезидентът припомни, че в българската история 1913-а е изключително величава година заради силата, достойнството, вярата и любовта към род и родина. Но е и изключително трагична заради десетките хиляди невинни жертви и прекършените човешки съдби.

Днес отново си даваме клетва никога да не допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана, да потъне в забвение. Да помним и да съизмерваме действията си с мъдрия завет на тракийците: „Прощаваме, но не забравяме“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна, че българската държава продължава да е в дълг пред тракийските бежанци. „С президента Радев сме убедени в каузата на тракийците и ще продължаваме да настояваме за справедливост“, подчерта вицепрезидентът.

Председателят на СТДБ получи поздравителни адреси за Деня на Тракия от президента на Република България Р. Радев и от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев. Текстовете може да прочетете като кликнете върху линковете.

 

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн