Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Събор на Попови ливади, посветен на 118-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

На 31 юли 2021 г. в село Попови ливади се проведе традиционният събор, посветен на  118-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Официалната програма започна пред паметника на Гоце Делчев на село Попови ливади. На нея присъстваха ръководството на община Гоце Делчев, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, директорът на Областната дирекция на МВР – Благоевград старши комисар Георги Кандев, командирът на поделение 26400 Благоевград полк. Митко Балтов, кметовете на общините Банско, Петрич, Сандански, Илко Шивачев, член на ЦР  на Съюза на тракийските дружества в България, признателни граждани и др.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва за загиналите в Илинденско - Преображенското въстание и молебен за здраве. В своето слово кметът на община Гоце Делчев припомни голямото значение на Илинденско-Преображенското въстание, неговите завети и поуки.

Гост на събора бе Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която в словото си подчерта:

„Всякакви опити за кражба, за подмяна на история, за делението на героите на чужди и свои е оскърбление на тяхната памет и много тежка присъда за дръзналите да го правят. България няма да го допусне, ще пази чиста и свята своята история. Няма да приемем езика на омразата и твърдата ни позиция вече се чува и в Европа“.

„118 години величественият Пирин и тази свещена земя приютяват славната история за величието на българския идеал, за паметните дни от началото на 20 век, когато непримирими българи тръгнаха към своята Голгота, за да извоюват жадуваната свобода и единение, продължиха идеологията на българското национално-освободително движение с единствената мисъл – свобода и единение на българския народ. Свобода, до която едва се докоснаха и кроежите на Великите сили им я отнеха“, посочи Илияна Йотова и изтъкна, че със саможертвата си тези обикновени хора останаха завинаги в пантеона на българските национални герои. Вицепрезидентът подчерта, че сме в дълг пред нашите деца, защото не им разказваме достатъчно за тези герои и събития. „Светлината на героите няма да угасне никога и ние трябва да я разпалваме за поколенията напред“, заяви Илияна Йотова.

„Пътят не е в самоцелното противопоставяне, а в диалога и реалното решаване на споровете. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще", посочи вицепрезидентът и даде за пример успешното трансгранично партньорство между община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от настоящите проекти е свързан с ученическия лагер в село Попови ливади.

„Преображение означава ново начало и надежда. Както героите на Илинденско-Преображенското въстание поискаха новото начало и промяната, така и ние днес към това се стремим – промяна, ново начало, българската държава и българският народ да просперира“, изтъкна Илияна Йотова.

В поздравителния адрес, поднесен от името на ръководството на СТДБ се казва:

Уважаема госпожо Вицепрезидент,
Уважаеми господин Москов,
Уважаеми съотечественици,

Съюзът на тракийските дружества в България приветства инициативата на Община Гоце Делчев да организира традиционния събор в село Попови ливади за отбелязване на 118 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Преди 118 години нашите деди в Македония, в Родопите,  в Одринския край  и Странджанско се вдигнаха на самоотвержен бунт срещу тиранията и подтисничеството на вековния турски поробител, за да защитят с оръжие в ръка правото си на свободен и достоен живот. Тяхната борба срещна подкрепата на  целия български народ. Героизмът на въстаниците и тяхната саможертвата бяха проява на естествения стремеж към политическа и национална независимост, към свобода и човешки правдини.

Смисълът на поклонението по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание е да си припомним и осмислим героизма на участниците в него и да отдадем дължимото на забележителната личност на Гоце Делчев, който вдигна знамето на бунта за обединение на Отечеството.

Благодаря сърдечно на организаторите на днешния събор! Гордеем се, че сме част от това патриотично и родолюбиво дело, въплъщение на българския дух!

Вечна памет на героите и поклон пред техния подвиг!

Приемете от името на Съюзът на тракийските дружества в България и  Тракийския научен институт нашите горещи поздрави.

С уважение,                                                                                        
Красимир Премянов                                                                         
Председател на СТДБ

На паметника на Гоце Делчев бяха положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на участниците във въстанието. Венец беше поднесен и от името на СТДБ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн