Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Пет години без Костадин Карамитрев

Преди 5 години ни напусна Костадин Карамитрев – тракиец, голям българин, човеколюбец и патриот. Той остави след себе си изключително дълъг обществен и професионален живот, както и ярка следа в историята на тракийските дружества в България.

Човек е това, което оставя след себе си, гласи народната мъдрост! А г-н Карамитрев ни остави много повече, отколкото може да побере едно възпоменателно слово.

Роден е на 5 октомври 1932 г. в Хасково. Родът му води началото си от с. Доганхисар (Дедеагачко) в Беломорието. Дядо му Киро е братовчед на Капитан Петко Войвода. Бежанецът от Западна Тракия Костадин Карамитрев завършва висше инженерно-строително образование в гр. Харков, Украйна.

Успешно защитава научна степен „доктор на науките”. Заема различни ръководни стопански и административни длъжности в областта на строителството, благоустройството, регионалното планиране и развитие, централната и местна власт в столицата. Бил е секретар на Министерски съвет, заместник-министър, директор на Строително-монтажен комбинат, заместник-кмет на гр. София. Под негово ръководство са изградени хиляди жилища, бул. „Цариградско шосе“, естакадата Белмекен-Сестримо и т.н.

След промените през 1989 г.  К. Карамитрев е един от главните инициатори за възраждане на организираното тракийско движение у нас. През 1990 г. е избран за председател на тракийската организация и преизбиран от ХІХ-ия и следващите конгреси. На XXII конгрес, проведен на 20 май 2006 г. в Бургас,  е избран за председател на УС на ВК на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), а Общото събрание от 11 май 2011 г. във Варна единодушно го избра за почетен председател на организацията.

Целият си живот той посвещава на България, а последните 20 години се отдаде изцяло на тракийската кауза, неотделима от българската кауза, като осъществяваше конгресните решения за укрепването и общественото признаване на СТДБ, за да се чуе гласът на тракийците в България и да се възстановят социалните и имуществени права на тракийските бежанци.

Поклон пред светлата му памет!
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн