Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Поход „По пътя на дедите ни”, организиран от Съюза на тракийските дружества в България

На 28 септември 2017 г. започна национален поход „По пътя на дедите ни”, организиран от Съюза на тракийските дружества в България, воден от Кр. Беломорски. В него участваха потомци на тракийски българи от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Бургас, Ямбол и др. градове, както и наградени ученици в националния конкурс на тема: „Завръщане към корените”, техни учители и директори на училища. 

През Свиленград походът  продължи за Гърция, по пътя на дедите, прокудени от родните места през 1913 г. В маршрута бяха включени Димотика, Софлу, Александруполис, Фере, Доган Хисар – родното село на капитан Петко войвода, както и Армаганската долина, където от турския ятаган загиват стотици тракийци, тръгнали да търсят спасение в България.

Походът приключи на 30 септември в Маджарово, където се проведе традиционен тракийски събор – поклонение, посветен на 104-тата годишнина от разорението на тракийските българи. Участниците в 3-дневния поход-поклонение поднесоха венци и цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн