Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
26-то издание на Националния странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”

На 26 и 27 май 2018 г., в местността Божура, гр. Средец се проведе 26-тото издание на Националния странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”.

Съборът има за цел да продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край, да провокира интереса на младото поколение и стимулира неговото развитие в областта на фолклорното ни наследство.

Организатори на събора са: Община Средец, Съюз на тракийските дружества в България и Народно читалище „Пробуда - 1897”. Председател на Инициативния комитет е инж. Иван Жабов - кмет на община Средец.

Официални гости на Националния странджанско-тракийския събор бяха Валентина Василева, народен представител в 44-то НС от ПГ на ГЕРБ, Севдалина Турманова, заместник - областен управител на Бургас, Гроздан Иванов, заместник - кмет на община Стралджа, представители от Бунархисар и Визе, Република Турция.

Съборът беше уважен от Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев - заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”, Хасково, Михаил Вълов - заместник-председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия”, Ямбол, Калинка Згурова - член на ВК на СТДБ, Лазар Налбантов - заместник-председател на ТД „Странджа” в Бургас, представители на тракийски дружества от цялата страна.

Участниците в конкурсната програма и гостите на празника бяха приветствани от кмета на Община Средец Иван Жабов, който е и патрон на фолклорния празник, от Севдалина Турманова - заместник - областен управител на Бургас и от Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Кметът на Средец Иван Жабов заяви, че  за 26 години съборът е показал сериозно развитие. Той изрази удовлетворение, че съборът е уважен от много хора, което доказва, че Странджа е жива, а странджанската народна песен е една от визитките на България.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов заяви, че съборът е една от основните прояви за СТДБ през м. май, която тракийци високо ценят, защото стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство.

И тази година съборът продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край. Над 100  бяха  участниците в конкурсната програма, в която за първите места се бориха младежи от 4 до 19 години, разделени в 4 възрастови групи за индивидуални изпълнители, 4 групи за инструменталисти и 2 групи за детско-юношески фолклорни състави.

12-годишната Магдалена Манолова заслужи приза „Комня Стоянова”, а 16-годишната Радост Райнова спечели наградата „Фолклорен венец Божура”.

Наградата на Кмета на община Средец за цялостен принос към събора бе връчена на Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества за заслуги през годините, като един от основните партньори и съорганизатори на събора.

По време на гала концерта публиката се наслади на  изпълненията на призьорите от конкурса и на едни от най-големите и доказали се имена на българския фолклор: Калинка Згурова, Манол Михайлов,  Янка Рупкина, Златка Ставрева и много други.

Публиката с удоволствие изгледа изпълненията на гостуващ състав от град Визе, Турция и на ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” към

Хасковското тракийско дружество. За отличното си представяне и приноса към съхраняване на музикално-песенната традиция на Странджанско-Тракийския край ансамбъл „Китна Тракия” получи грамота.

Баби от средецкото село Момина църква показаха традиционните си домашни занаяти  на уличка на занаятите.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн