Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

На  19 август 2017 г.  „Петрова нива” събра членовете на Съюза на тракийските дружества от цялата страна, стотици признателни българи, потомци на тракийци от всички краища на България, граждани и гости на Малко Търново, дошли да отдадат почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание.

Официални гости на събора поклонение бяха Румен Радев - президент на Република България, под чиито патронаж се проведе  114-та годишнина от въстанието, Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас, представители на политически сили,  народни представители, кметове, представители на руското посолство в България и др.

Организаторите Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ) и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургаски регион бяха направили стройна организация, която даде възможност на присъстващите да се докоснат както до епопеята на въстанието и величието на героите, така и до съвременните аспекти на тракийския въпрос.

Програмата започна с туристически маршрут „По комитските пътеки” и фолклорен конкурс  „С песните на Манол Михайлов”. За неговото творчество, свързано с тракийската кауза, Манол Михайлов бе награден от председателя на СТДБ със златен медал „Капитан Петко Войвода”.

Последвалият открит урок по история с проф. д.и.н. Светлозар Елдъров и прожекцията на документалния филм „Страници от историята”, се радваха на заслужен интерес.

Научната конференция на тема: „120 години организирано тракийско движение  в България: история и съвременност, Тракия, Балканите и неоосманизмът”, организирана от Тракийския научен институт (ТНИ), Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците в научния форум. Непредвидена приятна изненада поднесе фолклорна група от гр. Средец, която поздрави участниците и гостите с прекрасно изпълнение, посветено на Тракия.

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България приветства участниците в конференцията и поднесе благодарността на тракийци към Община Малко Търново и към г-н Янчев, които последователно и упорито работят за запазването на българщината в района. Той награди със златен медал „Капитан Петко Войвода” за приноса му към тракийската кауза г-н Ил. Янчев – кмет на Малко Търново, а Общината беше удостоена със специален юбилеен плакет, посветен на 120-та годишнина на тракийското движение в страната. 

Конференцията продължи с доклади на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, чл. кор. проф.  д.ф.н. Васил Проданов, доц. д-р Богдана Тодорова, доц. Хр. Гиневски, д-р Б. Бужашка и посланик Л. Шопов, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд. Те предизвикаха интерес и дискусия сред присъстващите в залата.

Вечерната програма на събора започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий. В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Кр. Премянов – председател на СТДБ приветства присъстващите на Петрова нива, благодари на президента Румен Радев за уважението, което проявява към героичните събития от историята на тракийската организация и го удостои с  юбилеен плакет, посветен на 120-та годишнина на тракийското движение в страната.

 

В изказването си президентът Радев заяви, че 1903-а остава в българската история като героична и кървава година, пред която всички свеждаме глави с благодарност и почит към „българските спартанци”, поели пътя към своята гибел и към вечната слава. Той припомни, че вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев и на всички, които преди тях са положили живота си на олтара на България, тракийци не са се колебали да въстанат заедно със своите братя българи от Македония. Държавният глава подчерта, че е жив споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието, като добави, че в пепелищата са изгорели хиляди домове и съдби. Българските политици не бива да забравят това драматично преселение, призова държавният глава и подчерта, че този трагичен епизод е урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява. Нещо повече, той подчерта, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и имоти и да продължим да отстояваме правата си. Президентът Радев благодари на всички горди наследници на тракийци, които пазят грижливо паметта за своите деди и я предават на идващите поколения, като акцентира на факта, че само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето. (Цялото слово на президента Радев може да прочетете на сайта в рубриката АКТУАЛНО-СЛОВА)

Тържествената част завърши със заря.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ, от тракийските дружества в страната, от държавни институции, от кметове, от депутати и представители на политически партии, от представители на руското посолство в България, от признателни граждани и др.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн