Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Славейно

На 4 и 5 август поборническото село Славейно отбеляза 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 100 годишнината от Освобождението на Родопите.  

Тържествата бяха уважени от Николай Мелемов – кмет на община Смолян, секретаря Замфир Копчев, общинската съветничка Виолета Бояджиева, председателят на Върховния комитет на Тракийските дружества в България Красимир Премянов, проф.д-р Васил Проданов - директор на Тракийския научен институт, майор Здравко Михайлов - началник щаба на 101-ви Алпийски батальон и тракийци от цялата страна.

По традиция тържествата започнаха с литургия и заупокойна молитва в памет на десетките знайни и незнайни родопски герои, дали живота си за свободата, обединението и независимостта на българските земи. След литургията с военен ритуал и почетен караул пред паметника на Пейо Шишманов, под звуците на духов военен оркестър, бе отдадена и военна почит на героите

Тържественото слово, произнесено от председателя на Тракийския научен институт  член.кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов, е публикувано в рубриката "Слова".

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн