Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Медийно отразяване на Националното тракийско поклонение в Маджарово

На 3 октомври 2020 г. бе проведено Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет”, чиито организатори са: Община Маджарово и Съюзът на тракийските дружества в България. Неговото провеждане беше отразено в националните печатни и електронни медии. Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Илияна Йотова в Маджарово: Днес е ден на поклон, памет и признателност

Епицентър, 3.10.2020


„Аз и президентът Радев винаги при двустранни срещи поставяме въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. За съжаление, тази тема през последните години излезе от дневния ред на българското правителство, заяви Йотова


Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в традиционното Национално тракийско поклонение в град Маджарово, посветено на 107 години от разорението на тракийските българи и избиването на близо 2000 души, предимно деца, жени и възрастни хора. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Днес е ден на поклон, памет и признателност. Клетата съдба на тракийците никога няма да потъне в забвение. Събираме се заедно, за да почетем паметта и да повторим силния завет на тракийците „Прощаваме, но не забравяме“, заяви вицепрезидентът Йотова пред събралото се множество хора пред пантеона на загиналите тракийци в Тракийския мемориален комплекс.

„Когато сме заедно, сме силни, рамо до рамо в добро и зло, никоя криза не може да ни победи. Даваме си клетва – никога няма да допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана и децата ни да я забравят“, изтъкна Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът подчерта, че никакви интереси – нито глобални, нито двустранни, нито национални, не се оправдание за смъртта на невинни хора. „Напоената с кръв земя помни и рано или късно дава своята присъда на онези, които са дръзнали да го допуснат“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че българската държава е в дълг пред тракийските бежанци, които трябва да получат справедливост. „Аз и президентът Радев винаги при двустранни срещи поставяме въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци. За съжаление, тази тема през последните години излезе от дневния ред на българското правителство“, изтъкна Илияна Йотова и отбеляза, че с енергията и волята на тракийците въпросът няма да бъде забравен. От своя страна, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов благодари на президентската институция, че не изоставя въпроса за справедливостта.

„Няма нищо по-ценно от човешкия живот, от любовта към род и родина. Това ни завещаха героите, които почитаме днес – Димитър Маджаров, Руси Славов, Капитан Петко войвода“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова каза, че народ, който има памет, има и бъдеще, и разказа за инициативата „Будната България“, която вицепрезидентът започна със сънародниците ни зад граница.

Всеки – деца, младежи, възрастни, може да изпрати не по-дълго от 3 минути видео, в което да разкаже или покаже как пази в душата си образа на България, макар и далеч от нея. „Убедена съм, че и потомци на тракийски бежанци, които не живеят в България, ще ни изпратят част от своята тракийска памет“, отбеляза Илияна Йотова.

По-късно през деня вицепрезидентът поднесе цветя и пред паметника на Капитан Петко войвода на едноименния гранично контролно-пропускателен пункт. Монументът, изграден по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България със съдействието на община Свиленград, бе открит от Илияна Йотова през ноември 2019 г.

http://epicenter.bg/article/Vitseprezidentat--Dnes-e-den-za-poklon/228550/2/0

http://www.bta.bg/bg/gallery/image/7027035

https://www.24chasa.bg/novini/article/9080048

http://www.focus-news.net/news/2020/10/03/2810971/tarzhestvenoto-poklonenie-pred-panteona-na-zaginalite-trakiytsi-se-provede-v-madzharovo.html

https://www.haskovo.net/news/501920/ventsi-i-tsvetya-v-pamet-na-hilyadite-izbiti-trakiytsi-kray-madzharovo

https://haskovo.info

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн