Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

На 20 май 2018 г. се проведе Национален тракийски събор „Св. Св. Константин и Елена” в едноименната църква  в Одрин.

Тази година се навършват 10 г. от освещаването на възстановената църква, носеща името на Светите равноапостоли Константин и Елена. Император Константин е владетелят, издал през 313 г. Миланския едикт, с който спира преследванията на християните и въвежда християнството като официална религия в Римската империя.

Елена е негова майка, която остава в паметта на поколенията с благочестивия си начин на живот и с множеството построени манастири. Заради делата си в защита на християнската вяра императорът и неговата майка са канонизирани за светци.

Съборът в Одрин беше уважен от Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев - заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”, Хасково, Кр. Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Васил Вълчев - Генерален консул на Република  България в Одрин, представители на тракийски дружества от София, Варна, Бургас, Хасково, Свиленград, Асеновград и др.

Традиционната празнична литургия в прослава на равноапостолите беше отслужена от Одринския митрополит и от представители на БПЦ.

Последваха поздравления от официалните гости.

Представители на Свиленградското читалище наградиха с плакет и почетна награда Мария Чакърък за активната й дейност, свързана с поддържане на българското читалище в Одрин, което е филиал на читалище „Просвета” в Свиленград.

Хасковското Тракийско дружество „Георги Сапунаров” дари за пореден път материали за поддържането на храма и прилежащите пространства.

Съборът продължи с фолклорна програма на самодейни колективи към тракийските дружества в Свиленград и Хасково, и местния самодеен състав в Одрин.

Представители на тракийци, начело с председателя на СТДБ Кр. Премянов поднесоха венци и цветя пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн