Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
109-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание бе почетена на Петрова нива

Съборът, организиран тази година на „Петрова нива” от Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ) и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургаски регион, бе посветен на109-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Програмата започна с научна конференция „Исторически и съвременни проекции на Преображенското въстание”, организирана от Тракийския научен институт към СТДБ.  Заседанията на конференцията се проведоха в залата на „Петрова нива”  в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. На конференцията присъстваха  Кр. Премянов - председател на СТДБ и Ил. Янчев – кмет на Малко Търново.

Задълбочените доклади на проф. Иван Филчев, проф. Иван Маразов, член кор. проф. д.ф.н. В. Проданов, доц. Стоян Райчевски и н.с.д-р Ваня Стоянова, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на повишен интерес и предизвикаха дискусия сред присъстващите в залата. Участие в дискусията взе и г-н Волен Сидеров – председател на ПП „Атака”.

Докладите от научната конференция ще бъдат публикувани в Известията на ТНИ.

В края на конференцията д-р Боряна Бужашка представи книгата „Енциклопедичен справочник Малко Търново - Странджа" и разказа за дългогодишните усилия на огромния авторски колектив, благодарение на чийто труд, е издадена. Тя акцентира и на съдържанието на Енциклопедията, като подчерта, че то дава възможност на читателите да се запознаят с хората, природата, историята, фолклора, образованието, социалния живот и обичаите в община Малко Търново.

Вечерната програма на събора продължи с камбанен звън, който възвести началото на  заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий в храма-костница ”Света Петка”.  „Вярвам, че тези камбани са отекнали в душите ви и са ви разчувствали. Няма по-свято нещо от това да отдадеш живота си за Отечеството. Петрова нива е нашето Оборище”, каза в прочувствено слово Негово Високопреосвещенство.

На литургията присъстваха Красимир Премянов – Председател на Съюз на тракийските дружества в България, председатели на тракийски дружества и потомци на тракийци от цялата страна, Константин Гребенаров – Областен управител на Бургас, заместникът му Атанас Терзиев, Илиян Янчев – кмет на община Малко Търново, Красимир Стойчев – заместник кмет на община Бургас, Н. Дамбулова – зам. кмет на Средец, Димитър Бойчев, Стоян Гюзелев и Иван Вълков – депутати от ГЕРБ, Пенко Атанасов от БСП, Спас Панчев от БЗНС "Ал. Стамболийски",  Волен Сидеров от ПП „Атака”.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново.  След него председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов произнесе слово, което е публикувано на сайта в рубриката „Актуално//Слова”.

Военни роти изпълниха ритуали по военния устав и поднесоха венци пред Паметника на загиналите от името на присъстващи и отсъстващи политици, от признателни граждани и потомци на тракийски бежанци. Официалната част на събора завърши с тържествена заря-проверка.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн