Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национални тържества за 114 години от Илинденско-Преображенското въстание в Славейно

С национални тържества родопското село Славейно отбеляза 114 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Организатори на честванията са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметството на с. Славейно, читалище „Съгласие - 1883”, Църковното настоятелство и  ГПК „Мурджов пожар”.

Програмата започна на 5 август с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия”, и продължи с тържествен концерт, митинг и заря.

За първи път беше направена възстановка на събитията около смъртта на  Никола Шишманов - знаменосец на околийската чета и участник в Илинденско-Преображенското въстание. Основната заслуга за нея принадлежи на сдружение „Родопски хайдути”.

Участие в тържествата взеха председателят на СТДБ Красимир Премянов, Краснодар Беломорски- член на ЦР на СТДБ, Тодор Коруев - главен редактор на в. „Тракия”, Величко Пачилов от Централен клуб „Родопи”, д-р Елена Алекова - член на ВК на СТДБ.

Председателят на СТДБ прочете поздравителен адрес към участниците от името на г-н Румен Радев- президент на Република България.

Слово за ролята и значението на Илинденско-Преображенското въстание произнесе доц. Гиневски.

За заслуги към тракийската кауза председателят на СТДБ награди местни тракийски деятели и бившия кмет на Славейно.

Днес в местността „Хайдушки поляни” пред паметника на преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови бяха поднесени венци и цветя.

От името на Съюза на тракийските дружества в България венец положиха председателят на СТДБ Кр. Премянов и Кр. Беломорски.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн