Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово 2019

На 28 септември 2019 г., пред  пантеона в Маджарово беше почетена паметта на избитите бежанци от района на Одринска и Беломорска Тракия през кървавата есен на 1913 година. Национално тракийско поклонение тази година е посветено на 106-та годишнина от разорението на тракийските българи.

Организатори  са Съюзът на тракийските дружества в България и Община Маджарово.

Поклонението започна със запалването на жертвения огън и продължи със заупокойна молитва в памет на жертвите от трагичните събития край Арда, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

На поклонението присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Михаил Вълов - заместник - председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД Ямбол, Кирил Сарджев - заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК: Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в  Харманли, Тодор Каваков - председател на ТД  в Димитровград, Мариана Ликова – председател на ТД „Тракийско сърце”в Кърджали, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея” в Ст. Загора и съпредседател на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, Ст. Начев-гл.секретар на СТДБ, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители. Сред официалните гости на събора бяха общински съветници и  кметове на общини.

Слово от  името на общинското ръководство произнесе Татяна Стоянова, секретар на община Маджарово.

Председателят на СТДБ произнесе слово, в което припомни трагичните събития от 1913 г. Той награди с медали за приноса му към тракийската кауза  Милко Армутлиев - кмет на община Маджарово.

Венци на признателност пред пантеона-костница поднесоха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, народни представители, кметове на общини, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово. По-късно официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко Войвода.

Програмата завърши с концерт на хасковския представителен ансамбъл „Китна Тракия“ и оркестър „Колорит“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн