Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Народното събрание отбеляза Деня на Тракия – 26 март

Народното събрание отбеляза Деня на Тракия – 26 март. В изявление в началото на пленарното заседание председателят на парламента Михаил Миков посочи, че това е ден за прослава, гордост, помен и памет пред подвига на българските воини, паднали из тракийските полета, пред трагедията и мъченичеството на хилядите българи – бежанци.

Днес почитаме паметта и подвига на българските герои, дали живота си за свободата, единението и целостта на Родината, героите, които пишат с кръв и сърце историята на Отечеството и въпреки всичко имат мъжеството и доблестта да изберат за свой девиз, завещан от тракийските войводи: ”Не забравяйте, но не отмъщавайте”, посочи Михаил Миков. Защото тогава общонационалната кауза е единението, а не разделението, разбирателството, а не конфронтацията, родолюбието и патриотизма, а не политическите боричкания и славолюбието, допълни той и призова: «Нека се поучим от тях и нека бъдем достойни за тях!»

Председателят на парламента припомни, че признателните ни деди обявяват още в далечната 1914 г. 26 март за Ден на Тракия, а от 2006 г. българският народ го чества като общобългарски празник.

26 март е една от най-светлите и паметни дати от нашата история и героична страница от българската нова летопис, неговата значимост се мери с дати като 3 март и 6 септември, отбеляза Михаил Миков. «Нека помним, че любовта към Отечеството е най-святата, най-чистата и най-истинска любов, която следва да ни води и нас като верую и кауза», призова той.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн