Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ 2019

От 21 до 23 септември 2019 г. в Чепеларе за трета поредна година се проведоха Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“, посветени на 175 г. от рождението на легендарния войвода. Организатори на Националните хайдушки празници са:  Община Чепеларе и Съюз на тракийските дружества в България.

Празниците стартираха в НЧ „Родопска искра 1880“  с представителната изложба „Аз съм Българка!” на фотографа Радослав Първанов и  продължиха с шествие към бюст-паметника на Капитан Петко Войвода, пред който бяха положени венци и цветя от официалните гости и институции, от граждани на Чепеларе и родопчани.

В церемонията по официалното откриване на Националните хайдушки празници „Капитан Петко Войвода”  участваха Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, членовете на ВК на СТДБ: д-р Ваня Иванова - редактор на сайта на СТДБ,, д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, граждани и гости на Чепеларе.

Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе поздрави участниците в празниците, които са постоянна част от културния календар на града и произнесе паметно слово за Войводата.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов приветства участниците в празниците и благодари на Общинския съвет и на кметицата на Чепеларе за доброто сътрудничество при реализиране на патриотичната инициатива, на която СТДБ е съорганизатор. Той награди с медал за приноса му към тракийската кауза  историкът Костадин Пепеланов. В изказването си Кр. Премянов подчерта, че целите на празниците съвпадат с целите на Съюза, защото Родопите са крепост на българщината, а легендарният войвода е патрон на СТДБ.

В словото си Костадин Пепеланов акцентира на историческите факти, свързани с живота и делото на Капитан Петко Войвода.

Жителите на Чепеларе символично посрещнаха легендарния родопски закрилник.

Празниците продължиха с фестивал на хайдушката песен, в който участваха тракийски фолклорни  състави.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн