Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Първи Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода” в гр. Чепеларе

От 22-24 септември 2017 г. в  гр. Чепеларе се проведоха първите Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода”

Организатори на Националните хайдушки празници са:  Община Чепеларе и Съюз на Тракийските Дружества в България.

В церемонията по откриване на първите Национални хайдушки празници „Капитан Петко Войвода”  участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Дора Янкова –депутат в 44-тото Народно събрание, граждани и гости на Чепеларе.

Жителите на Чепеларе символично посрещнаха Капитан Петко Войвода в Чепеларе и поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на легендарния родопски закрилник.

Програмата започна с панихида.

Славка Чакърова - кмет на община Чепеларе поздрави участниците в празниците, като обеща на съгражданите си, че ще превърне празниците в постоянна част от културния календар на града.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова благодари на всички родолюбиви чепеларци и на общинското ръководство, осъществили идеята за празници, посветени на Капитан Петко Войвода именно в дните, когато се чества българската независимост. В словото си тя заяви, че „Величието и честта на страната ни се съизмерват с преклонението на света към българи като Капитан Петко войвода”, като подчерта, че Родината ни се нуждае от силни, непреклонни и отдадени на българското единение водачи.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България поздрави Общинския съвет и кметицата на Чепеларе за патриотичната инициатива, на която СТДБ е съорганизатор, защото целите на празниците съвпадат с целите на Съюза, защото Родопите са тракийска планина и крепост на българщината, а легендарният войвода е патрон на СТДБ.

Официалната церемония продължи  с възпоменателен митинг и тържествена заря-проверка.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн