Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
8-ма Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”

На 29 април 2017 г. в гр. Свиленград се проведе 8-та Национална инициатива-среща „Завръщане към корените”.

Организатори на срещата са едноименната национална инициатива под ръководството на Б. Богданова – член на ВК на СТДБ, Тракийско дружество „Тракия“, гр. Свиленград с пердседател В. Вангелова и Община Свиленград.

На Националната инициатива-среща „Завръщане към корените” присъстваха г-н Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и членове на Централното ръководство на СТДБ.

Официален гост на тракийци бе Илияна Йотова-вицепрезидент на Република България.

Срещата уважиха стотици потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, представители на тракийски дружества от цялата страна, гости от държавни институции, редакционният екип на вестник „Тракия”, историци, прависти, експерти от комисията по Тракийския въпрос към СТДБ, експерти от Държавна агенция „Архиви”, гости от други учреждения и медии.

В църквата „Света Троица“ беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите тракийци  за единението на  България. Положени бяха венци и цветя на паметниците на „Кръстово знамение“ и „Одринска епопея“.

Срещата бе официално открита с  „Химн на Тракия“. Приветствени думи към тракийци поднесе председателят на СТДБ. Вицепрезидент Илияна Йотова сподели своите мисли за срещата и за проблемите на тракийските бежанци. Според нея е недопустимо, че проблемът на тракийските българи е излязъл от дневния ред на официалните визити като подчерта, че темата за техните имуществени права трябва да бъде част от преговорния процес на ЕС с Турция. Тя изрази своето уважение към примера, който наследниците на тракийските българи дават на цялата общественост за съхраняване на националния дух. Приветствено слово към присъстващите на срещата произнесе Николай Динков, депутат в 44-то Народно събрание. Прочетени бяха поздравления от Иво Христов, началник на кабинета на президента на Република България, от Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България (22 януари 2012 - 22 януари 2017), от  зам.-председателя и главен секретар на Българска стопанска камара, от доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”.

Василка Вангелова, председател на тракийско дружество „Тракия“ Свиленград приветства участниците в срещата и посмъртно удостои г-н Костадин Карамитрев с почетен плакет  „120 години организирано тракийско движение в България”.

Илияна Йотова връчи голямата награда на Жечко Попов - победител в националния ученически конкурс за есе на тема „Завръщане към корените“. Красимир Премянов връчи на Яна Дамянова голямата награда за „Разказ за моя тракийски род“. Гено Пухов, зам. председател на Върховния комитет на СТДБ отличи с грамота Деан Попов за „Историческо есе“.

Бяха организирани изложби „Тракийско движение в Свиленград“,  „От сръчните ръце на тракийката“, „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“. Прожектиран бе и документален филм „Приказки от Балканите“ за Балканските войни 1912-1913 г.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн