Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
ТРАКИЙЦИ ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

Искра Чернева

В София представители на СТДБ, на софийското ТД „Тракия“ и на Тракийския научен институт почетоха националния празник чрез поднасяне на венци и цветя пред паметника на Опълченеца и на Александър II. Сред тях бяха председателят на Съюза Красимир Премянов, председателят на ТНИ член-кор. проф. Васил Проданов, членовете на Върховния комитет: член-кор. проф. Георги Михов, проф. Павел Демиров, доц. Георги Димов, Краснодар Беломорски, Румен Янков, Стефан Начев, Светла Пълева, Мария Божкова, Зорница Радонова, Искра Чернева и  Петко Стамболиев.

От името на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт венец бе поднесен и на връх Шипка.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов беше гост на традиционния официален прием, чиито домакин е Румен Радев-президент на Република България. В приветствието си държавният глава напомни, че „Трети март е знак за нашия дълг да не забравяме никога цената на свободата, да бъдем признателни за всяка протегната приятелска ръка и за всяка саможертва в името на нашата свобода“.

Във Варна представители на УС на Регионално тракийско дружество и на филиала на  ТНИ се поклониха пред паметника на загиналите руски войни, участвали в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Венец пред Братската могила в Приморския парк бе поднесен от Павел Лозанов – съпредседател на РТД – Варна и Кирил Йорданов, член на ВК на СТДБ.

В Стара Загора представители на ТД „Одринска епопея“ поднесоха венци пред паметниците на Капитан Петко Войвода, Одринска епопея и Никола Каишев в парк „Тракия“, пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Тракийци в Хасково участваха в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България пред Паметника на незнайния войн.

Тракийци от Крумовград  с дълбоко вълнение и почит  честваха 146 години от  Освобождението  на  България, застанаха на почетен караул пред паметниците на Руския войн и капитан Петко войвода, където бяха поднесени венци и цветя на освободителите и героите на Родината.

В Търговище представители на ТД „Стоян Мавродиев“ с председател Нели Анастасова, участваха в празничното шествие, организирано от общината и положиха цветя в памет на загиналите за свободата на Отечеството пред паметника в парка „Боровец“.

В цялата страна тракийци се поклониха пред подвига на освободителите, поднесоха цветя на паметниците от Руско-турската война,  участваха в църковни ритуали и празнични концерти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн