Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Почина поетът на Тракия

С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на големия български поет Ивайло Балабанов, който ние, тракийци ще запомним като поетът на Тракия и на бежанците страдалци.

Той беше дълбоко свързан със съдбата на тракийските бежанци, на които посвети прекрасни стихотворения.

СТДБ загуби приятел и съмишленик, България – загуби знаков поет

Поклон пред светлата му памет!

Съболезнования на семейството и близките.

Ръководство на  СТДБ

 

ДО
БЛИЗКИТЕ И РОДНИНИТЕ
НА ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ

УВАЖАЕМИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ,
СКЪПИ ТРАКИЙЦИ,

Днес не само се прекланяме пред паметта и таланта на Ивайло Балабанов, но и пред вселената на неговото творчество. Той е и ще остане певецът на Тракия, на бежанците, на болката и страданието, но и на волята и мъжеството да останеш верен на себе си, на земята си, на дедите си. А това става винаги с любов. И тя, Любовта е огромна част от неговата поезия, цялата негова поезия е Любов. Ивайло Балабанов никога не забрави кармичната си обич към  родната Тракия, която е в него: „Отечество в сърцето, отечество от памет и от дух”. Изумително творчество, с което, като тракийци, ни кара да се гордеем!

Ивайло Балабанов имаше ценности, които не търпят компромиси. В прозата на Ивайло Балабанов присъстваха неотменно Родината, България, българската земя. Веднъж и завинаги.

Какъв пример за поколенията!

Ивайло Балабанов е роден през 1945 година в село Хухла, Ивайловградско. Той е почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.  Признат е за един от най-добрите съвременни поети, а творбите му ще оставят трайна диря в българската литература.

Носител е на десетки награди, призове и литературни отличия - „Южна пролет” (1980), на Съюза на българските писатели (1987), „Изворът на Белоногата”(2001), „Книга на годината” (2004), „Александър Паскалев” (2005), „Георги Джагаров”(2006), „Пеньо Пенев”(2008) и Голямата награда „Летящо перо” от ІV международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”(2010) и др.

За изключителните му заслуги в областта на културата и изкуството бе награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2020 година. Кавалер на почетния медал на Съюза на тракийските дружества в България на името на Капитан Петко войвода.

Поклон пред паметта му!

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн