Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Покана за Деня на Тракия в област Кърджали

На 26 март 1913 година по време на Балканската война, българската армия със своите талантливи генерали и изумителна храброст на българския войник превзе Одрин. Признателна България обяви този ден като Ден на Тракия. За изстрадалите тракийци и техните потомци той става празник и от 2006 година насам се чества официално. В цялата страна тракийци поднасят венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия.

Честването на Деня на Тракия в област Кърджали ще започне още на 25 март в Крумовград с поднасянето на венци и цветя от 16.30 ч. пред паметника на  Капитан Петко войвода  и  паметника на тракийката в града и ще завърши с тържество на актива на Дружество „Тракия”, на  което са поканени регионалното тракийско ръководство, местното общинско ръководство и Областният управител на област Кърджали.

В Кърджали на 26 март 2016 г. от 11.30 ч. за празника венци и цветя ще бъдат поднесени от актива на ТД „Д. Маджаров”, Тракийското младежко дружество, НЧ „Тракия-2009” и НЧ „Родопски фар” на паметниците на Капитан Петко войвода, на войводата Димитър Маджаров и пред паметната плоча на войводата Стоян Терзиев.

В Момчилград на същата дата от 17.30 ч. венци и цветя  пред паметника на Капитан Петко войвода ще поднесат тракийците от ТД „Момчил юнак”.

Тракийците от Тракийското дружество в Кирково ще отбележат Деня на Тракия с участието на танцовия си състав в селищния празник на Кирково, който е на същата дата.

В Черничево почетната председателка на Тракийския женски съюз в България г-жа Петра Мечева ще представи своята книга посветена на Тракия.

Каним родолюбивото гражданство да се включи в празника - Деня на Тракия с поднасянето на венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия.

Инж. Яни Янев
Председател на Регионалния съвет
на тракийските дружества в област Кърджали

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн