Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Рецитал на поетите от „Пеещо дърво” се състоя в Литературния клуб на Тракийските дружества

Епицентър.бг, 21. ян. 2019г.

http://epicenter.bg/article/Retsital-na-poetite-ot--Peeshto-darvo-/173463/6/0

Тези два тома са изключителни. Години наред не са издавани подобни мащабни трудове. Трудно и скъпо е издаването на такива книги, които не са печеливши в търговско отношение, каза в словото си Иван Гранитски.


На 21 януари 2019 г. в Литературния клуб на Тракийските дружества в София Съюзът на българските писатели и издателство „Български писател” представиха чрез авторски рецитал двете юбилейни антологии „Пеещо дърво” (поезия) и „Иде ли?” (проза). Те бяха издадени през ноември 2018 г. по повод 105-годишнината на СБП.

В експозето си Боян Ангелов говори за принципа на съставяне, благодари на Министерството на културата за финансовата помощ при издаването, както и на редакционната колегия, подбрала творбите.

В официалната премиера на изданието, състояла н се на 27 ноември 2018 г. в Националната библиотека, беше обърнато внимание на починалите автори, включени в двата тома. Сега акцентът беше върху живите поети, част от които присъстваха в залата и се включиха в рецитала.

Публиката аплодира поетичните послания на: Павлина Павлова, Иван Гранитски, Петър Андасаров, Петър Анастасов, Иван Есенски, Виктория Катранова, Румен Денев, Диана Димих, Анжела Димчева, Стоянка Боянова, Минко Танев, Петър Велчев, Петър Динчев, Петя Александрова, Лъчезар Еленков, Нико Стоянов, Венцеслав Пейков, Трендафил Василев, Иван Беловски, Владимир Л. Станчев (син на Лъчезар Станчев) и др.

В аналитичното си слово Иван Гранитски акцентира на литературната хронология, в която се вписва това издание: „Антологията по принцип е и прецизна естетическа оценка. Тя е един от малкото инструменти, които притежават в себе си критическа оценка. Тези два тома са изключителни. Години наред не са издавани подобни мащабни трудове. Постъпилите некачествените творби, разбира се, бяха отбити от редколегията. Трудно и скъпо е издаването на такива книги, които не са печеливши в търговско отношение. Поздравявам Боян Ангелов и редколегията за стойностното издание! Тези, които ни клеветят в медиите, просто ни завиждат, че имаме талантливи автори и визионерски потенциал. Канили сме многократно хулителите от соросоидното гнездо да се включат в дискусия с нас на страниците на в. „Словото днес” по различни теми. Те отказват, защото ги е страх от полемиката, от диалога. Силният кани опонента на диалог, а слабият се изсулва като мишок...”

Събитието беше уважено от Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества, от арх. Здравец Хайтов и други интелектуалци, съпричастни с идеята.

Предстои и премиера на прозаичния том „Иде ли?”, на която думата ще имат белетристите и есеистите, включени в изданието.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн