Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представяне на книгата „Нищо по-малко от вечност“ на Тони Маркс

Искра Чернева

Литературният салон към КК „Тракия“ закри сезона с представянето на книгата на Тони Маркс (литературен псевдоним на Антоанета Матева)  „Нищо по-малко от вечност“  -  един  увлекателен разказ за  изпълнената с много драматични превратности част от българската история – масовото избиване и прогонването на тракийските българи от родните им места през 1913 г.  Всичко това е пречупено през истинската съдба и преживяванията  на едно обикновено българско семейство от малко живописно селце, което днес се намира на самата граница с Турция,  през годините с различни имена, едно от които е Еникьой или Ново село, днес  - Резово. В книгата ще намерим много история, касаеща най-вече Илинденско-Преображенското въстание и съдбовните последици след края на Балканските войни, когато животът на българите по тези места се превръща в истински ад. Трагичните  събития  определят и основните послания на произведението: никога да не забравяме корените си - откъде идваме и накъде сме тръгнали, да ценим миналото си, да вярваме, че доброто винаги побеждава, че от нас зависи как да изживеем  живота си –  като роби или като герои.

В романа има много интересни паралели между минало и настояще. Миналото, освен че ни напомня за славните и трагични събития, присъства и емоционално - ще се върнем още по-назад във времето и ще прочетем  отново легендата за Вълчан войвода, за Инжде войвода, за Странджа планина, ще намерим и автентични текстове на обичани странджански и тракийски песни: „Бяла Стана“, „Калиманко Денко“, „Ясен месец“. А след това ще се потопим в спомена за дядовата къща, за незабравимите детски Коледи и ваканции на село, ще усетим мириса на сладкото от смокини, на прясно окосената трева, на старата черница, изобщо –  мириса на детството, с което никой от нас не иска да се раздели.

И накрая, може би най-важното послание в този роман е написано в самия му край - „Съдбата разбра, че е победена“. Отплатата й към тракийските страдалци  е цяла една вечност и незабрава!

В края на вечерта много емоция предизвика изпълнението  на странджански песни от студента в Музикалната Академия в Пловдив Петър Шаков.

Книгата „Нищо по-малко от вечност“ можете да закупите в книжарницата на издателство „Захарий Стоянов“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А.

Очакваме Ви отново наесен!


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн