Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Премиера на книгата на проф. д-р Георги Янков в Харманли и Кърджали

Дата: 27.03.2014г. (четвъртък)
Час: 17: 00ч.
Място: Културен център в Харманли

Дата: 28 март 2014г.(петък)
Час:
Място: Кърджали

Книгата на проф. Георги Янков „История на село Ефрем“ ще бъде представена в Харманли и Кърджали със специалното участие на акад. Георги Марков и проф. Светлозар Елдъров.  Авторът като потомък на тракийски българи-бежанци от с. Сачанли, Беломорска Тракия, роден в с. Ефрем, посвещава книгата си на 100-годишнината от разорението на тракийските българи.

Книгата „История на село Ефрем“ е написана на основата на автентични исторически извори. Първите писмени сведения за средновековната крепост Ефраим (Ефрем) са на Жофроа дьо Вилардуен (от 1206г.) и на Акрополит (от 1254г., по времето на цар Михаил Асен). На основата на османски извори е проследена съдбата на селището и промяната в неговите наименования: Ефрем Виран, Рум Ефрем, Урум Ефрем, Урумкьой. Дава се отговор на въпроса: Как след Освобождението, през 1906г. селото си възвръща средновековното име Ефрем?

Авторът проследява преселването на стотици семейства на бежанци – тракийски и малоазийски българи през 1923 – 25г. в с. Ефрем, някои от които по-късно се преселват в гр. Харманли. По оценката на проф. Светлозар Елдъров „книгата на проф. Янков е най-истинската и жива история за съдбата на тракийските българи, след книгата на Л.Милетич“.

Село Ефрем от 1878 до 1959г., в продължение на 81 години, е било в Харманлийска околия. Селото е разположено там, където долината на р. Арда се съединява с крайният източнородопски рид „Гората“ и една част от къщите са разположени амфитеатрално, което прави особено красив изгледа на селото. В книгата е дадено описание на неговите забележителности: Тракийското светилище „Глухите камъни“, ц. „Св. Атанасий“ - художествен паметник на културата, природният феномен „Нареденте камъни“ и др.

Книгата е написана в духа на благородния тракийски девиз: „Не забравяй, но не отмъщавай“ и ще представлява интерес както за тракийци, така и за всички, изкушени от историята на тракийци.

Заповядайте на представянето на книгата в Харманли и Кърджали!

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн