Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Фанариотски мистификации около гостуването на мощите на св. св. Кирил и Методий в България

Автор: Проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, член на ТНИ

Пълна лъжа е, че Ватикана е „върнал“ мощите на Св. Кирил на Солунската архиепископия. Що се отнася за "частицата от ребрата на Св. Методий", това е измама от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до сега не е открит, камо ли неговите мощи. За „частицата от Св. Кръст Господен“ дори няма какво да се коментира. Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е организирана тази измамна и безсрамна акция, която според мен директно атакува сърцевината на българското културно-историческо наследство и вероятно има някаква връзка с актуалната фаза на българо-македонските отношения?

Малко информация за шумно рекламираното тия дни за гостуване на мощите на Св св. Кирил и Методий в България.

След дългогодишни археологически разкопки, които датират от края на 1858 г., и изследвания в държавни, църковни и частни архиви в Италия на много учени, през 1963 г. проф. Леонард (Ленард) Бойл, ирландец по националност и бенедиктински монах в Рим, им късмета да открие частица от мощите на св. Константин Кирил Философ в домашния параклис на стара аристократична фамилия в градчето Реканти на адриатическото крайбрежие на Италия. Става въпрос за само за костицата на един от пръстите от ръката на светеца.

На 15 ноември 1963 г. новоизбраният папа Павел VІ представя скъпоценните реликви в Сикстинската капела пред над 250 архиепископи и епископи, дошли във Вечния град за втората сесия на Ватиканския събор. Два дни по късно – на 17 ноември – с още по-голяма тържественост и церемониалност мощите на св. Кирил са положени в построения от папа Лъв ХІІІ през 1885 г. параклис на двамата славянски равноапостоли в базиликата „Св. Климент“. Честта да отслужи славянската литургия и да поеме безценната урна се пада на епископ Кирил Куртев, изпълняващ длъжността Апостолически екзарх на католиците от източен обред в България и делегат във Втория ватикански събор. С този жест папата засвидетелства уважение към ролята на България за утвърждаване на Кирило-Методиевото дело. Реликвата и досега се съхранява в олтара на Горната базилика "Сан Клементе" (а не както някои погрешно си мислят, че е в саркофага при гроба на Св. Кирил в подземното равнище).

В края на 1974 г. от една кореспонденция на Агенция „Ройтерс“ управляващите в България случайно узнават, че във връзка с възстановяването и развитието на диалога между Католическата и Православната църква по молба на Цариградската гръцка патриаршия Ватикана се е съгласил да даде частица от мощите на св. Кирил за новоиздигнатия храм "Св. св. Кирил и Методий" в Солун. По този повод са направени проучвания по дипломатически и други канали. В крайна сметка, въз основа на събраната информация, тогавашната зам.-министърка на външните работи Мария Захариева и зам.-председателят на Комитета за изкуство и култура проф. Александър Фол в докладна записка до секретаря на ЦК на БКП Александър Лилов правят заключението, че случаят с нищо не накърнява интересите на България и не заслужава някаква по-специална реакция.

България винаги е имала първенство в кирило-методиевските честванията в Рим за 24 май, както в Кирило-Методиевото дело изобщо, но така и не успя и досега да се сдобие с частица от мощите на св. Кирил, въпреки че имаше възможност и го заслужаваше повече от всички други.

Тук следва да се изтъкне, че в България малко или изобщо нищо не се знае за македонските честванията на св. св. Кирил и Методий в Рим, които датират от 1969 г. А е добре да се познават, защото тъкмо в последните години македонската страна им обръща все по-голямо внимание, като умело ги използва за пропаганда на своята интерпретация на Кирило-Методиевото културно-историческо наследство. За сведение и за сравнение следва да се изтъкне, че през 2014 г. Скопие също се сдоби с частица от мощите на св. Кирил, докато България, въпреки своето първенство в прославата на Славянските апостоли, не успява да го постигне, макар на два пъти официално да е изказвала такова желание – през 2005 г. от президента Първанов пред папа Бенедикт ХVІ и през 2015 г. от премиера Борисов пред папа Франциск. На два пъти го е искал и лично Божидар Димитров, според собствените му медийни свидетелства.

Всеки сам може да си направи сравнение как се представя актуалната „сензационна“ новина в блгарските медии и каква е историческата истина. Пълна лъжа е, че Ватикана е „върнал“ мощите на Св. Кирил на Солунската архиепоскопия. Що се отнася за „частицата от ребрата на Св. Методий“, това е измама от най-чиста проба. Гробът на Св. Методий до сега не е открит, камо ли неговите мощи. За „частицата от Св. Кръст Господен“ дори няма какво да се коментира.

Най-важният въпрос обаче е - кому е нужна и с каква цел е организирана тази измамна и безсрамна акция, която според мен директно атакува сърцевината на българското културно-историческо наследство и вероятно има някаква връзка с актуалната фаза на българо-македонските отношения?

„Малката информация“ стана твърде дълга, но който има време - да чете, а който има ум - да размишлява.

Горката България! Бог да я пази от чужди и свои.

Източник: Гласове
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн