Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Медийно отразяване на срещата на представители на ръководството на СТДБ с президента Румен Радев

Срещата на Румен Радев - президент на Република България с представители на ръководството на СТДБ беше отразена в печатните и електронни медии.Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Румен Радев разговаря със Съюза на тракийските дружества. БНТ, 17 май 2017, 20:50

Президентът разговаря днес с ръководството на Съюза на тракийските дружества. Пред съюза Румен Радев отбеляза, че държавата трябва да направи необходимото, за да бъде съхранен спомена за загиналите ни сънародници в Тракия по време на трагичните събития от 1913 г., когато при изтеглянето на Османската армия, след междусъюзническата война, зверски са избити много българи.

Представителите на Съюза са призовали за по-активна работа на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. Държавният глава приветства следвания от Съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци.

По думите му техните искания изключват омразата и се стремят към трайно решение, базирано на международното право. От Съюза на тракийските дружества подариха на президента портрет на легендарния хайдутин Капитан Петко войвода.

http://news.bnt.bg/bg/a/rumen-radev-razgovarya-ss-syuza-na-trakiyskite-druzhestva

 

Президентът се срещна с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България. Радев: Справедливата кауза на тракийските дружества заслужава подкрепата на българската държава. Епицентър. бг, 17 май 2017

Държавният глава приветства следвания от Съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци - „цивилизован подход, който изключва омразата и се стреми към трайно решение, базирано на международното право“.
Справедливата кауза за съхраняване на спомена за трагичните събития от 1913 г. и почитане на паметта на загиналите ни сънародници в Тракия заслужава подкрепата на българската държава. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ). Държавният глава оцени високо патриотичната дейност на Съюза у нас и за приобщаването на българските общности в чужбина и потвърди подкрепата на президентската институция за работата на Организацията, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
По време на срещата бяха обсъдени широк кръг теми, като статута на българските църковни и културни паметници в Република Турция и извършването на религиозни обреди. Представителите на Съюза призоваха за активизиране на дейността на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. Държавният глава приветства следвания от Съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци - „цивилизован подход, който изключва омразата и се стреми към трайно решение, базирано на международното право“. Обща беше оценката, че развитието на отношения на добросъседство и взаимно уважение с Република Турция е пътят за активизиране на двустранния диалог и за постигането на справедливо решение.
Представителите на Съюза изразиха подкрепата си за позицията на президента Радев за недопускане на външна намеса във вътрешните работи на страната ни и призоваха държавните институции да се ангажират на дело с опитите за проникване и финансиране на радикални религиозни учения в България. От СТДБ изразиха и очакването си за изучаване на историческата истина, а не на подменена версия за събитията от 1913 г. в рамките на обучението по история в българските училища.
По време на срещата представителите на Съюза на тракийските дружества подариха на президента Радев портрет на легендарния български хайдушки войвода, революционер и закрилник на Тракия Капитан Петко войвода.

http://epicenter.bg/article/Radev--Spravedlivata-kauza-na-trakiyskite-druzhestva-zasluzhava-podkrepata-na-balgarskata-darzhava/127719/2/0

 

Румен Радев: Справедливата кауза на тракийските дружества заслужава подкрепата на българската държава. БТА, 17 май 2017.

Людмила Спасова, БТА

Справедливата кауза за съхраняване на спомена за трагичните събития от 1913 г. и почитане на паметта на загиналите ни сънародници в Тракия заслужава подкрепата на българската държава. Това е заявил президентът Румен Радев при разговора си днес на "Дондуков" 2 с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), цитиран в съобщение на прессекратариата на президента.
Държавният глава е оценил високо патриотичната дейност на съюза у нас и за приобщаването на българските общности в чужбина и е потвърдил подкрепата на президентската институция за работата на организацията.
По време на срещата са били обсъдени широк кръг теми, като статута на българските църковни и културни паметници в Република Турция и извършването на религиозни обреди. Представителите на съюза са призовали за активизиране на дейността на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. Държавният глава е приветствал следвания от съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци - "цивилизован подход, който изключва омразата и се стреми към трайно решение, базирано на международното право". Обща е била оценката, че развитието на отношения на добросъседство и взаимно уважение с Република Турция е пътят за активизиране на двустранния диалог и за постигането на справедливо решение.
Представителите на съюза са изразили подкрепата си за позицията на президента Радев за недопускане на външна намеса във вътрешните работи на страната ни и са призовали държавните институции да се ангажират на дело с опитите за проникване и финансиране на радикални религиозни учения в България. От СТДБ очакват още изучаване на историческата истина, а не подменена версия за събитията от 1913 г. в рамките на обучението по история в българските училища.

По време на срещата представителите на Съюза на тракийските дружества са подарили на президента Радев портрет на легендарния български хайдушки войвода, революционер и закрилник на Тракия Капитан Петко войвода.

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1578877

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227621

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн