Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Една благородна инициатива на Младежката секция към РТД-Варна

Христо Христов

На 21 април от 11.00ч. по инициатива на Младежката секция към РТД-Варна се организира почистване и освежаване с поставяне на цветя на Парк-мемориала на първите заселници в района и загиналите руски войни в кв. „Владислав Варненчик“ в местност „Терасите“.

Всички граждани на Варна са добре дошли да се включат в нашата инициатива.

Мемориалният парк е открит на 27 юли 2010 г в квартал „Владислав Варненчик“. На това място са погребани 50 руски редовни воини, пехотинци и 2-ма офицери от 71-ви пехотен Бельовски полк. В тази местност е и първият гробищен парк на тогавашното село Владиславово, днес кв. „Владислав Варненчик“. Той започва да функционира от основаването на селото през 1879 до 1960 година, като в него освен жители на селото в обща братска могила са били погребани и руските войни. По-късно изграденият върху могилата паметник е преместен в близост до църквата „Св. Димитър“,  където се намира и до днес.

Символ на архитектурното единство са трите мемориални плочи, символизиращи загиналите три поколения от заселването на Владиславово до битките за селището. Целта на проекта за мемориален парк бе да се направи духовна връзка между миналото, настоящето и бъдещето на районна.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн