Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Седми Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

Днес в Старозагорски минерални бани се проведе Седмото издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”. Организатори на събора са Съюзът на тракийските дружества в България, Старозагорското Тракийско дружество „Одринска епопея”,  Община Стара Загора, кметството на Старозагорски минерални бани.

Интересът към събора по традиция  е голям, но тази година, въпреки дъждовното време броят на участващите певци, танцьори и нструменталисти  достигна своеобразен рекорд.

На трите сцени си дадоха среща  фолклорни певчески, танцови и инструментални формации, както и индивидуални изпълнители от цялата страна, на чиито изпълнения се възхищаваха хиляди гости и журито, съставено от изявени певци, фолклористи и инструменталисти. Председател на журито е проф. д-р Елена Кутева – директор и главен художествен ръководител на Академичния държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”.

Най-добре представилите се групи и участници бяха отличени с плакети „Богородична стъпка”.

Мнозина от  участниците в събора посетиха параклиса "Рождество на Пресвета Богородица" и природния феномен “Богородична стъпка.

Съборът беше уважен от Кр. Премянов – председател на СТДБ, председатели на местни тракийски дружества от страната и потомци на тракийци.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн