Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Слово на Кр. Премянов, Председател на СТДБ, произнесено на Петрова нива на 18 август 2012г. по случай 109-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание

Уважаеми гости,
Скъпи сънародници,
Скъпи тракийци,

Днес сме се събрали тук, на това свято за всички  българи място, не само за да сведем глави в знак на признателност пред саможертвата на преображенци  в името на отечеството, но и за да отправим призив към младите хора на България, че страната ни има нужда от тях,  като достойни наследници  на свободолюбивия дух и патриотизма, завещани ни от нашите предци.

Няма да припомням факти, свързани с въстанието и неговия трагичен край, защото това беше направено по-рано днес от имените български учени на научна конференция, организирана от Тракийския научен институт. Но ще си позволя да споделя мислите, които ме вълнуват, когато идвам на това свято място.

За разлика от други събори, на Петрова нива ние честваме Странджанското Велико народно събрание, по време на което преди 109 години се провежда  Конгресът,  подкрепил съдбоносното решение, взето в Солун за обявяване на въстание. 

Петрова нива е един от най-ярките символи на българската памет. Смисълът на поклонението на това свято място, е да се припомним и осмислим героизма и подвига на тракийските българи, които изнасят на плещите си Преображенското въстание, както и последиците от него.

България помни и с дълбока признателност произнася имената на Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Стамат Икономов, Георги Кондолов и хилядите загинали  в  Илинденско - Преображенското въстание. Надживели времето и забравата, те са наш пример и мярка за патриотични стойности.

Тук на Петрова нива, макар и за кратко времето сякаш спира, за да ни даде възможност да се вгледаме в себе си, в заобикалящата ни действителност, да преоткрием миналото и да потърсим неговите проекции в настоящето и бъдещето. Това, че живеем в години, когато думи като патриотизъм и родолюбие, не се чуват особено често, а за някои звучат старомодно, с нищо не намалява тяхната стойност.

Патриотизмът ни задължава да изпитваме уважение и преклонение пред загиналите за свободата на Отечеството, но и ни задължава да се запитаме дали следваме заветите на нашите предци и дали успяхме да съградим единна, силна и просперираща България, в която всеки гражданин да се чувства сигурен и защитен.

Патриотизмът изисква да се тревожим тогава, когато управляващи и управлявани живеят в два различни свята,  когато бодряшки ни обещават влизане в Шенген, без да сме преодолели своя вътрешен Шенген, свързан с мизерия и отчайваща бедност за мнозинството български граждани. Не трябва да забравяме, че нашите предци се бореха за национална независимост, но и за социална справедливост.

Тракийските българи и техните потомци, чиито имоти в Източна Тракия и Мала Азия са заграбени през 1913 г. от Турция все още не са възмездени нито материално, нито морално. И тъй като в случая става въпрос не само за имуществен проблем, но и за проблем за защита на човешките права и справедливостта, Съюзът на тракийските дружества ви призовава да подкрепите подписката в защита на тракийската кауза.

Патриотизмът ни задължава да  изразим дълбокото си възмущение срещу изфабрикувани „експерти”,  които си позволяват да искат цензуриране на български класици, дръзват да посегнат на национални светини като Ботев и Левски, и препоръчват корекции на българския фолклор.

Патриотизмът ни задължава да не приемаме сервилността, с която народните избраници определиха така наречения „възродителен процес” като етническо прочистване. Подобна дефиниция  е неприемлива за  членовете на Съюза на тракийските дружества в България, които са особено чувствителни по темата за трагедията на бежанците, но и непримирими към опитите за пренебрегване на българските националните интереси. От тази трибуна, от името на тракийци и техните потомци искам отговорно да заявя, че България никога не е провеждала етническо прочистване и геноцид за разлика от други народи и държави.  Дълбоко неуважително е да се хвърля кал върху образа на България, граден от поколения българи.

Имаме въпиюща необходимост от празници като днешния, за да получим вдъхновение от величавия подвиг на илинденци и преображенци и да не забравяме, че сме българи.

Когато преди 109 години се провежда конгреса на Петрова нива, подкрепил съдбоносното решение за обявяване на въстание, преображенци не са мислили за лично благо, а са тръгнали в името на националния идеал за освобождение и обединение на отечеството. Днес нямаше да сме тук, ако не бяха жертвите на предишните поколения. И ако техният идеал беше единна България, нашият идеал в 21 в. може и трябва да бъде: България - независима, демократична и благоденстваща, обединителка на българите в отечеството и по света.

Поднасям специална благодарност на община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за поддържането на традициите и за положените усилия за  организирането на днешния събор!

Да сведем глава пред подвига на загиналите! 
Вечна слава Вам герои!
Да живее България!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн