Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Изказване на президента Румен Радев на церемонията по случай 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Уважаеми господин Янчев, кмет на Община Малко Търново,

Уважаеми господин Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества,

Уважаеми народни представители и представители на политическите партии,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми господин областен управител,

Уважаеми, генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа планина  в този свят за всеки българин ден.

Стекли сме се тук от всички краища на Родината, за да почетем паметта на героите. Да прочетем отново една от най-паметните страници от нашата история.

Да си спомним за славните дни на неравна борба, за правото ни да живеем като един народ в нашето общо, свободно и независимо отечество.

Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да е, се усеща саможертвеният дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, за които България означаваше само едно – Родина, и които дръзнаха без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка. Тук, от това тракийско Оборище, шепа „български спартанци” поеха пътя към своята гибел и към безсмъртието. Пред тях свеждаме глави с благодарност за техния подвиг в името на Родината.

Героична и кървава остава в нашата история 1903 година. Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, от примера на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония.

Наред със спомена за битките, е жив и споменът за библейското преселение на тракийци, отправили се в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието от редовната турска войска и башибозука. Пепелищата поглъщат хиляди домове и съдби.

Суверенната Родина е обетованата земя, в която ще намерят защита прокудените от родните си места българи. Затова българските политици не бива никога да забравят това драматично преселение.

Този трагичен епизод от нашата история е суров урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява. Затова сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним за хилядите изоставени домове и имоти и да продължаваме да отстояваме правата си.

Благодаря на всички вас, горди потомци на славните тракийци, които продължавате да пазите ревностно спомена и паметта за нашите деди и да ги предавате на идните поколения.

Защото само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето.

Поклон пред паметта на героите и жертвите на Илинденско-Преображенското въстание!

Да живее България!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн