Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Слово на вицепрезидента Маргарита Попова по повод 26 март, Ден на Тракия и 101 години от Одринската епопея

Уважаеми господин Премянов,

Уважаема госпожо Фандъкова,

Скъпи тракийци,

Скъпи потомци на славните тракийски българи,

Уважаеми народни представители,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на запасното войнство, офицери, сержанти, войници,

Скъпи ученици,

Днес е 26 март – Денят на Тракия. От десетилетия Тракийските дружества, Българската църква, представителите на културната общност в България и Българската армия се събираме тук и на много места в различни градове в Източна и Южна България, за да честваме Деня на Тракия. От 2006 г. той е обявен официално и за празник.

Щастлива съм, че днес нашето Народно събрание започна заседанието си със слово по случай 26 март. Днес всички заедно славим победата при Одрин и неслучайно. Паметен ден, апотеоз на славата на Българската армия, неслучайно тогава си казваме и целият свят разбира защо всъщност имаме основание днес да празнуваме национално този ден. Одринската крепост е считана за непревземаема. За няколко дни, след няколкомесечна обсада, Одринската крепост е в ръцете на славната Втора българска армия. И няма как и до ден днешен да не четем прословутото писмо на ген. Георги Вазов, който се обръща към българските войници на източния сектор с думите: „Вие прославихте навред българската земя, покрихте я със слава. Вие сте достойни българи. Вие поставихте на българската армия лаврови венци за слава. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

Военното чудо на 20-и век отбелязваме днес с тържества на много места, организирани от нашите Тракийски дружества. На днешния ден обаче няма как да не спомена, че си спомняме и за един друг феномен на началото на 20-и век, няма как да не говорим и да не споменем за едно злодеяние, за прогонването на тракийските българи от техните изконни земи.

Злодеяние на 20-и век, което се извършва пред очите на цяла Европа, но Европа мълчи. Единствен за това пише Любомир Милетич, наричан днес единствен защитник и летописец на славните тракийски българи. Неговата книга „Разорението на тракийските българи“ е библия за тракийците и тя и до ден днешен стои редом с иконата, православната, и с нашата Библия.

Няма как да не осъдим това злодеяние на 20 век, защото, уважаеми гости, и днес в различни точки на този напрегнат, труден и тревожен свят се извършват злодеяния, а България за пореден път отваря сърцето си и душата си, за да приеме хората, които бягат от злодеянията на днешния ден и на днешния век – войни, военни конфликти. А ние в тежкия ни днешен ден посрещаме жени, деца, старци, непридружени хора отдалеч, за да подадем ръка и да споделим, както нашият народ казва, залъка си с тях.

На днешния ден ни приляга, за да има смисъл това мероприятие, да кажем кои са вечните политически и исторически истини и уроци, които не бива да забравяме. Разбира се, че най-напред ще спомена, че това са политическите и историческите истини за мира, за човешката свободата и за достойнството на човека. Всички те като категории са по-големи от всеки един от нас поотделно и затова, за да ги защитим, и днес повече от всичко ни е нужно национално и народно обединение. Затова сме тук всички ние, за да си кажем, че обединение и национално съгласие са ни нужни, за да решим който и да е днешен въпрос от политиката, от социалната област. Няма друга истина.

Трябва да си припомним отново от разорението на тракийските българи, че другата вечна истина и политически урок е въпросът за отговорността. Така пише Любомир Милетич в своята книга. Трябва да бъдем отговорни, за да не проклинат и децата ни нашата памет. Отговорност и национално единение ни е нужно днес. Какво още? Разбира се, че са ни нужни и още неща, но нека да припомня, че и днес, както е било и отколе, пишем закони и подписваме договори между народите и между държавите, в които трябва и се стараем да прозират истините, които да ни свързват и да ни обединяват. А това са изконните интереси на всеки един народ. Българският народ е миролюбив и достоен, затова и нашите международни договори и закони са пропити от желание за сътрудничество, за уважение, за добросъседство, за взаимопомощ, за да има сигурност. Ето така живеем днес ние на нашата свята земя българска. Но най-вече и преди всичко знам и моята кауза е, че за да постигнем всичко това, ни е нужно повече от всякога национално единение.

Нека да пребъде 26-и март и да си спомняме не само за човешките злини, но и за човешките достойнства!

Сърдечно благодаря за вашето внимание!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн