Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Слово на Вицепрезидента Илияна Йотова на Националния тракийски събор в село Славейно

Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение. Шепа герои се изправиха срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили, показаха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, докато не постигнат обединение.

Те тръгнаха на отчаяна, но достойна битка за справедливост. Не се поколебаха и без страх оставиха костите си по родната земя, за да се докосне тя до свободата, а българският народ да постигне своето обединение. С безстрашието си отредиха достойно място на Илинденско-Преображенското въстание в безсмъртната хроника на историята на България, в пантеона на героите на един славен и единен народ“, подчерта Илияна Йотова.

Много са гласовете днес, които делят героите на наши и чужди. Героите принадлежат на народа, който ги направи такива, в името на който те дадоха живота си.  Пренисването на историята е унижение на паметта на загиналите и хилядите, прокудени от домовете си, оскърбление към напоената с кръв и сълзи родна земя.

Вие сте достойни наследници на славни хора. Такива сте тракийците – борбени, непокорни, пример за отдаденост и любов към род и родина. Поздравявам Съюза на тракийските дружества в България за активната му дейност.

Докато разказвате какво е било, ще ни има като народ. Ще ни има, ако успеем да върнем децата си в България, ако заедно работим за нейния просперитет. Това е нашият дълг към героите ни.

Да живее България!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн