Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Медийно отразяване на честването на Деня на Тракия и създаването на филиал на ТНИ в Кърджали

Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт, ТД „Тракийско сърце”, Регионалният исторически музей в Кърджали и издателство „Захарий Стоянов”, организираха и проведоха среща с обществеността и с кмета на община  Кърджали по повод на Деня на Тракия и създаването на филиал на ТНИ в Кърджали. Събитието беше отразено в печатните и електронни медии.Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Акад. Георги Марков гостува в Кърджали за Деня на Тракия
Автор: 
Ирина Ангелова
Източник: Стандарт нюз, 26 март, 2019

При голям интерес в Кърджали премина представянето на книгата „Душесловие на Историята“ на акад. Георги Марков. „Както познаването на философията на историята е важно, така трябва да проникнем и в психологията й”, обясни акад. Марков. Той специално акцентира на психологическата роля на водачите, героите и народните маси. Големият учен сподели още, че трябва да се намери онова, което сближава и хвърля мост между поколенията и ги свързва в обща историческа съдба. Срещата  бе организирана от Регионалния исторически музей в Кърджали, СТДБ, Тракийския научен институт и издателство „Захарий Стоянов” по повод Деня на Тракия 26 март. Пред кърджалийци акад. Марков припомни славните страници от победата на българската армия при превземането на Одринската крепост през март 1913 г. Директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов съобщи, че в Кърджали ще бъде открит филиал на института. По думите на проф. Проданов в региона има широко поле за изследване на демографските тенденции, икономиката и етнокултурните дадености, които могат да бъдат основа за бъдещи научни разработки на филиала като създаване на История на Кърджали и енциклопедия „Тракия”. „Тракийският научен институт и тракийските дружества по места поддържат духа на тракийската кауза като част от националната патриотична кауза”, коментира Красимир Премянов, председател на СТДБ.

Днес бяха поднесени много венци и цветя на паметниците на тракийските войводи в Кърджали и региона. Празничната програма завърши с вечер на тракийката, на която бяха представени автентични носии, кулинарни специалитети и изпълнения на местни фолклорни състави.

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/akad-georgi-markov-gostuva-v-krdzhali-za-denya-na-trakiya-388143.html

 

Филиал на Тракийския научен институт създават в Кърджали
Автор: 
Павел Тенчев
Източник: Дарик нюз, 26 март 2019

В Кърджали ще бъде създаден филиал на Тракийския научен институт. Тази идея бе представена пред кмета инж. Хасан Азис от председателя на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той, директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов, историкът академик Георги Марков и  директорът на издателство „Захари Зограф” Иван Гранитски бяха в родопския град по повод Деня на Тракия - 26 март. Като една от първите задачи пред новата структура на Тракийския научен институт, който през тази година навършва 85 години от създаването си, проф. Проданов определи написването и издаването на история на Кърджали, неизменна част от която са тракийските бежанци.

Това стана по време на среща с тракийци и граждани на Кърджали в Регионалния исторически музей в града. Академик Марков представи най-новата си книга „Душесловие на историята”. А председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов каза, че се готви Закон за обезщетенията на тракийските бежанци, в което участват авторитетни български учени и юристи.

https://dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/filial-na-trakijskiia-nauchen-institut-syzdavat-v-kyrdzhali-2155996

 

Акад. Георги Марков и Иван Гранитски дариха книги на Регионалната библиотека в Кърджали Представят днес в музея книгите „Любомъдрие на Историята“, „Българското крушение 1913 г.“ и „Душесловие на Историята“ на акад. Марков

Източник: Нов живот, 25 март 2019

Историкът акад. Георги Марков и издателят от издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски  посетиха днес Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров”, за да направят дарение на книги. Двамата са в Кърджали по повод представянето пред граждани на три последни книги на акад. Марков –  „Любомъдрие на Историята“, „Българското крушение 1913 г.“ и „Душесловие на Историята“. Срещата е от 17,30 ч в Регионалния исторически музей.

Събитието в Кърджали е посветено на 26 март Деня на Тракия и се организира от от Регионалния исторически музей, Съюза на тракийските дружества в България, Тракийския научен институт и Издателство „Захарий Стоянов“. То съвпада и със 70-годишнината на Тракийския научен институт и учредяването на филиал на института в Кърджали.

http://www.novjivot.info/2019/03/25/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4/

 

Филиал на Тракийския научен институт откриват в Кърджали Идеята бе споделена с кмета инж. Хасан Азис от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов

Източнци: Нов живот и Арданюз инфо, 25 март 2019 г.

В Кърджали да бъде открит филиал на Тракийския научен институт. Тази идея бе представена днес пред кмета инж. Хасан Азис от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той заедно с директора на института чл. кор. проф.Васил Проданов представиха възможностите за реализиране на идеята в Кърджали във връзка със съществуващия интелектуален потенциал на специалистите в региона.

Тук има широко поле за изследване на демографските тенденции, икономиката и етнокултурните дадености, които могат да бъдат основа за бъдещи научни разработки на филиала, каза Премянов.

Община Кърджали е готова да подпомогне разработването на една такава идея, оставаме на вас да подготвите план, по който може да се работи, за да бъдат начертани евентуални стъпки за обща работа, каза градоначалникът.

Красимир Премянов и проф. Проданов тази вечер ще участват в срещата на кърджалийската общественост с известния български историк академик Георги Марков, който ще представи в Кърджали три от най-тиражираните свои книги.

Срещата с него е от 17.30 часа и е посветена на Деня на Тракия, който се чества на 26 март. Инициатори на проявата са Регионалният исторически музей, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Издателство „Захарий Стоянов”.

В срещата ще участва още и Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов”.

http://www.novjivot.info/2019/03/25/%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%82/


https://ardanews.info/?p=135706

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн