Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Какво не „знаят“ българските политици по тракийския въпрос?

Автор: посланик Любомир Шопов

24 may.bg, 27 януари 2019

Наскоро в разговор за Кемал Ататюрк  в предаването „ИСТОРИЯ.BG“ на БНТ по един много болен за България проблем – Тракийския въпрос – бяха недопустимо лансирани тези, които не отговарят на историческите факти. И си припомняме, че Кемал Ататюрк е заложил такава  политика на Турция към България, която е способна да направи така, щото „малцинственият“ и „изселническият“въпрос винаги да съществуват и никога да не бъдат разрешени.

Връщаме се една година назад. През март м.г.от Варна (след сериозен български обществен натиск) премиерът Бойко Борисов огласи като голям успех, че директно е разговарял с президента на Турция Реджеп Ердоган по Тракийския въпрос и двамата са се договорили да възложат на работна група (комисия) имуществените претенции на потомците на бежанците от Тракия и Мала Азия от 1913 г.

Бойко Борисов и Реджеп Ердоган добре знаят,че създадената в миналото двустранна работна комисия не се е събирала нито веднъж от 2009 г. На практика,тази работна комисия  съществува,за да създава видимост за някаква дейност, без да предприема каквато и да е било стъпки по изключително важния за България и крайно неудобен за Турция Тракийски въпрос.

Бойко Борисов нееднократно е заявявал, че счита този проблем за частен - т.е. ПОДКРЕПЯ ТУРСКАТА ПОЗИЦИЯ.

Възниква резонният въпрос - защо министър-председателят на България не изпълнява конституционните си задължения да защитава правата и интересите на гражданите на Република България и прехвърля разрешаването на Тракийския въпрос на неработеща двустранна комисия? Не следва ли позицията на България за неговото разрешаване да бъде обсъдена в Народното събрание и Министерския съвет с участието на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), който от години предлага на държавните институции дискусия и експерти по въпроса? Не трябва ли по този проблем, който пряко засяга престижа на България, да има съгласие на политическите сили и властта, което да отразява историческите факти и интересите на стотици хиляди български граждани - данъкоплатци,потомци на бежанците? Защото не частни лица, а редовна турска войска и турска администрация са извършили геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия – престъпление, за което според действащите международни норми няма давност и прошка.

Като дипломат и бивш началник на отдел „Балкански страни“ на МВнР на НРБ (1985-1988 г.) препоръчвам на стипендиантите на турските специални служби или заблудените, изживяващи се като български историци и участващи в TV предавания да се запознаят с богатата библиотека на СТДБ на ул. „Стефан Караджа” 7А, където има и книжарница с подходяща литература. А организаторите на форуми от този род да канят тракийци-родолюбци, които ще гарантират историческата хигиена на предаванията…

http://24may.bg/2019/01/27/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8/

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн