Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Бургаското ТД „Странджа“ организира концерт-спектакъл „Чародейката“, посветен на Магда Пушкарова

На 18 септември т.г., в Летния театър в Бургас се проведе  Концерт – спектакъл „Чародейката“, организиран от ТД „Странджа“ с председател Стефан Колев и с подкрепата на Община Бургас.

Почит към тракийската певица Магда Пушкарова засвидетелстваха тракийци от Бургас, Малко Търново, Созопол, Средец и др.

Концерт - спектакълът „Чародейката“ стартира с авторското стихотворение „Пътят на Чародейката“ на бургаския актьор Валери Еличов.

На сцената се изявиха учениците и последователи на Магда Пушкарова сестрите Ирина и Росица Станкови, Лазар Налбантов и Петко Янгьозов. Като деца, те са първите,  включени във фолклорна група „Тракийче“ към народно читалище „Любен Каравелов“. Днес и четиримата са от поколението фолклорни изпълнители, което разпространява народни странджански песни на Чадордейката.

В концерта участваха Петя Панева - солистката на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, оркестър „Жарава“, музикантите Динко Палазов, Красимир Петков, Желязко Ангелов и Николай Чапкънов.

Акцент в програмата бе връчването на плакета „100 години Магда Пушкарова“. Първото отличие получи Илиян Янчев - кмет на Малко Търново.

       

 

 

 

 

 

 

 

Кошница с цветя и поздравителна адрес до организаторите изпрати Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

ДО
Г-Н СТЕФАН КОЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТД „СТРАНДЖА“
И ЧЛЕН НА ВЪРХОВНИЯ КОМИТЕТ
НА СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ

     
УВАЖАЕМИ Г-Н КОЛЕВ,

Поздравявам ръководството на ТД „Странджа“ със създалата се вече традиция за провеждането на концерт-спектакъла „Чародейка“.

Поздравявам  Вас, участниците в концерта и всички тракийци, които са зрители в този прекрасен паметен ден.

Тази проява се провежда в знаменателен период на важни събития от календарния план на Съюза на тракийските дружества в България.

Както Ви е известно предстои да се проведе Национален тракийски женски събор-поклонение в Аврен, с който отбелязваме саможертвата на жените-тракийки  и Национален тракийски събор-поклонение в гр. Маджарово, на който се прекланяме пред  хиляди саможертви на тракийци за единението и целостта на България.

А само след месеци ще отбележим 125-годишнината от организираното тракийско движение, чието начало е поставено от Капитан Петко Войвода.

Най-искрено Ви желая да запазите своето здраве в условията на съвременните предизвикателства и да продължите да отстоявате тракийската кауза.

Приемете поздрави и пожелания от ръководството на Съюза на тракийските дружества в България.

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ,                                                                                                                                                  
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТДБ                                                                                                                                                  


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн