Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
110 години от разорението на тракийските българи отбелязаха в Хасково

Златка Михайлова
Снимки Янко Найденов

В навечерието на Деня на народните будители Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия -2008“в Хасково  откриха изложба от книги на тема 110 години от разорението на тракийските българи. Страниците им  напомнят за жестоката съдба на българите в  Източна и Западна Тракия, които през късното лято и ранната есен на 1913 г. са подложени на гонения, разорение и физическо унищожение. Стотици хиляди бежанци намират подслон в България, а техните потомци съхраняват спомена за погрома заедно с тъгата по своя бащин край и родов корен.

Централно място в експозицията заема книгата "Разорението на тракийските българи през 1913 година" на проф. Любомир Милетич. През 1918 г  той  публикува  своя труд  като неопровержимо доказателство за нечуваните дотогава злодеяния. За разлика от много други  научни, документални и мемоарни публикации на тази тема, тази книга е писана по „горещите следи“ на престъпленията, чрез лични разговори с жертвите, с посещения в разорените села включително в хасковския край, припомни председателят на читалищното настоятелство инж. Димитрийка Христова

През 2003 г  излиза второ издание на книгата, станало реалност с финансовата подкрепа на община Маджарово. Издател е Тракийският научен институт- филиал Хасково.  Идеята книгата да влезе в повече български домове е на Димитър Шалапатов, тогава председател на Регионалния съвет на тракийските дружества.

Подредени са трудове на от проф. Светлозар Елдъров, доц. Георги Граматиков, Стоян Райчевски и други видни историци, изследователи на тази  част от българската история. Изложени са проучвания на  български села, пострадали през злокобната 1913 г., сред които Сачанли, Доган хисар, Балъкьой.  Показани са и художествени произведения на Ивайло Балабанов, Петър Василев, Иван Енчев и други автори, включително от региона.
Целта на тази изложба е да  напомни на съвременниците , че  тракийският погром няма равен на себе си в новата ни мъченическа история.  Този факт да се знае от всички българи, да се изучава наравно с Батак, Перущица, Брацигово - това е днес повикът на потомците на тракийските бежанци.

На церемонията прозвучаха и вълнуващи стихове за съдбата на бежанците в изпълнение на Зина Йорданова.

Изложбата е и част от програмата  за отбелязване на 15-годишнината на  читалище „Тракия 2008“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн