Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
В Хасково гостува изложбата, посветена на „125 години организирано тракийско движение в България“

На 28 юли т.г. в Хасково беше открита гостуващата изложба, посветена на „125 години организирано тракийско движение в България“. Тя бе подредена в Областна администрация със съдействието на областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов. Експозицията бе представена от Кирил Сарджев, председател на ТД „Георги Сапунаров“, член на Съюза на тракийските дружества в България и единствен легитимен представител на тракийци в общината. Кирил Сарджев благодари на Областна администрация в Хасково за гостоприемството.

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева откри изложбата като подчерта в словото си: „С тази експозиция отбелязваме 125 години от създаването на организираното тракийско движение в България - движение, което въплъщава в себе си стремежа на тракийските българи към свобода и справедливост през различните исторически периоди. Благодарение на организираното тракийско движение в България се е съхранила историческата памет и тракийското културно наследство“.

Официални гости на тържественото откриване бяха председателят на СТДБ Кр. Премянов, авторът на изложбата проф. Светлозар Елдъров, член на Тракийския научен институт, Маргарит Петров, зам.-председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров“, Харманли, Десислава Костова, член на ЦР на СТДБ, Ангел Петров, член на ВК на Съюза и председател на Централния клуб на малоазийските българи, отец Александър Чъкърък, член на ВК на СТДБ, предстоятел на храм „Св. Георги“ в Одрин и пазител на българщината, заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева, заместник кметът на Община Хасково М. Вълчева, генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев, консулът Радослава Кафеджийска, генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров, третият секретар, завеждащ „Консулска служба“ Атанас Димов, тракийци от Хасково, Харманли, Димитровград.

Проф. Светлозар Елдъров припомни достойните дела и основните процеси в борбата на тракийските българи за национално освобождение и обединение. Той подчерта, че изложбата проследява 125-годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество „Странджа“ през 1896 г. до Съюза на тракийските дружества в България днес.

Кр. Премянов запозна присъстващите с историята и дейността на Съюза на тракийските дружества в България, припомни за предстоящи мероприятия на организацията и подчерта възпитателния характер на изложбата, особено за младите българи.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн