Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
ТД „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия-2008“ представиха изложба за живота и творчеството на почетния гражданин на Хасково и популярен диригент Борис Младенов

За Деня на народните будители - 1 ноември, хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев и читалище „Тракия“ представиха изложба за живота и творчеството на почетния гражданин на Хасково и популярен диригент Борис Младенов. Посветена на Деня на будителите, тя бе подредена със съдействието на известния диригент Стефка Младенова, дъщеря на Б. Младенов  и продължител  на музикалното му дело. 

На няколко табла са изложени снимки и документи  за жизнения и творческия път на Борис Младенов, оставил трайна диря в културното развитие на Хасково. Роден на 22. 11. 1920 г. в Тополовград, той  завършва   духовната семинария в Пловдив, където получава музикалната си подготовка, и висшето училище за финанси и административни науки в София.

Трудовият си път започва в Народна работническа опера в Сливен през 1946 г. От 1954 г. до 1956 г. работи като диригент на Смесен хор „Рилски звуци” в град Дупница. В Хасково се установява през 1956 година, като първоначално ръководи смесения хор „Ереван” при Арменската организация и турския ансамбъл при читалище „Мустафа Субхи”.  През 1957 г. е назначен за диригент на  смесен хор „Родна песен” при  читалище „Заря“. По негово време хорът достига до изключителни висоти,  награждаван е  многократно на републикански фестивали със златни медали.

През  1973 г  Младенов става главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия”. През 1979 г. под негово ръководство ансамбълът получава най голямото си признание - присъдено му  е званието представителен.

Борис Младенов е награждаван многократно с държавни награди. Най-високи са ордените „Червено знаме на труда”, „Кирил и Методий” първа, втора и трета степен, златни медали от републиканските фестивали, които са показани на изложбата в Хасково.   Ръководил е и други формации за  школувано пеене в  Хасково, оказвал е методическа помощ на хоровете в селата Гарваново, Конуш, Болярово, Войводово, Въгларово, Орлово, Малево, Книжовник и Тракия.


По предложение на инициативен комитет през юли т. г Общинският съвет в Хасково присъди посмъртно на Борис Младенов  званието „Почетен гражданин“.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн