Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в Крумовград отбелязаха празника Трифон Зарезан

Недка Онова

Трифон Зарезан – празникът на винарите и лозарите, е един от любимите празници на тракийските българи, особено на онези от тях, които отглеждат лозя. 

Ритуалите и обичаите, свързани с празника повеляват стопанката на къщата да стане рано, да опече обреден хляб - пресен или квасник, и да приготви кокошка, пълнена с булгур или ориз. В нова вълнена торба се слагат питата, кокошката и бъклица с вино. С торби на рамо мъжете се събират отиват на лозето. Там основен обреден момент е зарязването на лозите, с което ритуално се открива началото на новата стопанска година. Преди да се зареже лозето всеки стопанин се прекръства три пъти, обърнат на изток. Отрязват се три пръчки от лозата и се поливат с вино. Лозарската благословия гласи: „Хайде да бъде честито и берекетлия!“

На 14 февруари 2024 г. тракийци в гр. Крумовград отбелязаха тържествено празника Трифон Зарезан, организиран от Народно читалище ,,Христо Ботев  1914“ и дружество ,,Тракия 1922.“ Извършено бе ритуално зарязване на лози и бяха осветени лозови насаждения.

Традиционната надпревара за най-добро домашно вино бе спечелена от Кольо Тончев (I място), Димитър Николов (II място) и Тодор Петров( III място).

Участници и победители  получиха грамоти и парични награди, осигурени от кмета на община Крумовград-госпожа Себихан Мехмед. Награди имаше и от фирма ,,Дънди Прешъс Металс” ЕАД,  която осигури и гощавката за участниците и гостите на  празника, завършил с народно веселие, хора и песни.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн