Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Ново младежко тракийско дружество

Автор:  Кирил Киряков, председател ТД „Лазар Маджаров”,  Сливен

И тази година, на 5 юни тракийци от ТД „Лазар Маджаров”,  гр. Сливен участваха в Националния младежки тракийски събор в м. „Илиева нива”, организиран от община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества в България, чиито редовен член е нашето дружество.

Пантеонът е построен през 1996 г. в памет на избитите от турската войска над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Западна и Източна Тракия. От 2000 г. след решение на Централното ръководство на СТДБ съборът се отбелязва като „Ден на тракийското дете.”

На това паметно място, на 5 юни т.г. младежи  от гр. Сливен поставиха основите на тракийско младежко дружество (ТМД) „М. Герджиков”.  Учредители на дружеството са: Татяна Казакова, Красимира Петрова, Веселина Стефанова, Пламена Георгиева и Илиян Киряков. За председател на дружеството беше избрана Татяна Маринова Казакова, за секретар Красимира Калинова Петрова.

Ръководството  на ТД „Л. Маджаров” и членовете на ТМД „М.Герджиков” поднесохме цветя пред Мемориалния комплекс Илиева нива. Така, тракийци от града на стоте войводи за пореден път почетоха паметта на избитите над 200 тракийски деца.

Да помним и да не забравяме.
Вечна им памет!
Да живее България! 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн