Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
ХХXI Национален Странджанско-тракийски събор „ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ БОЖУРА“

На 28 и 29 май в град Средец  се проведе ХХXI Национален Странджанско-тракийски събор  „ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ БОЖУРА“.

Съборът, организиран от Община Средец, Съюз на тракийските дружества в България, Регионален съвет на тракийските дружества - гр. Бургас и Народно читалище „Пробуда – 1897“, със съдействието на: Българско национално радио, БНР-Радио Бургас, събра тракийци, участници и гости.

Фолклорният празник се проведе под патронажа на кмета на общината инж. Иван Жабов.

Съборът беше уважен от кмета на община „Средец“ инж. Иван Жабов, кмета на Бургас Димитър Николов,  председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, членовете на ВК на СТДБ: Михаил Вълов - председател на дружество „Тракия“ - гр. Ямбол, проф. Павел Демиров,  Стефан Начев – главен секретар на СТДБ, Стефан Колев-председател на ТД „Странджа“ в гр. Бургас, тракийци, граждани и гости на Средец.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа и продължи с приветствени слова към гостите и участниците от кмета на Община Средец Иван Жабов и Красимир Премянов.

В тазгодишното издание на „Фолклорен венец Божура“ се включиха над 150 участници, а призовите награди получиха:

- Огняна Върбанова от Националното училище за изкуства „Добри Христов“ във Варна – Приз „Комня Стоянова“

-Нено Петров от Националното училище за фолклорни изкуства  в Котел – Приз „Фолклорен венец Божура“ за най-добър инструменталист,

-Наградата на СТДБ за млад изпълнител на тракийска песен завоюва Християн Кинев отново от Националното училище за фолклорни изкуства  в Котел“.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн