Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Изложба в гр. Стара Загора, посветена на 110 години от Одринската епопея

По случай Деня на Тракия на 21 март в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора бе открита изложба под надслов „За свободата на брата“, в която бе проследена българската войнска чест и слава по време на Балканската война.

В организирането на мероприятието участие взеха учениците от 10 клас, с ръководител г-жа Марияна Петрова:

Персиана Григорова Пенчева 10 а клас
Сияна Руменова Райкова 10 б клас
Кристина Стойкова Стойкова 10 б клас
Христина Златкова Генчева 10 в клас
Росица Савова Бъчварова 10 д клас
Адриана Александрова Марчева 10 з клас
Симеон Емилов Стоянов 10 б клас

Вокалната група към гимназията, с ръководител Ганка Добрева, изпя песента „Ясен месец“, химнът на Странджа, а танцовата – с ръководител Таня Александрова, представи хоро от тракийската фолклорна област.

Всички участници в проявата получиха много висока оценка от гостите, както и грамоти, а участниците в историческите форуми и сувенир – кръст за храброст, посветен на 22 септември 1908 година – Денят на българската независимост, издание на РИМ – град Стара Загора.

Гости на представянето бяха г-жа Т. Николова – директор на гимназията, г-жа Ек. Бояджиева – заместник директор на ГПЧЕ „Р. Ролан", г-жа М. Цоловска – представител на РУО – Стара Загора, г-н П. Мирчев – уредник в Регионален исторически музей, г-н Цанко Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, учители и ученици. Акцент в изложбата бе не само героизмът на бойците, но и човечността, милосърдието на българските лекари и сестри, които помагат, както на ранените българи, на цивилното население, така и на врага, на ранените турски войници. За това свидетелстват спомените на участниците в събитията и фотосите, стигнали до нас. Отбелязано бе и мястото на Стара Загора във войната.

В хода на Балканската война, България мобилизира над 600 000 души, печели най-важните победи по трудното тракийско направление край Бунархисар и Люлебургас, превзема считаната за непревземаема и укрепена от немски специалисти Одринска крепост, използва авиацията за бойни цели и българската армия показва безпределна храброст и самоотверженост. Народното въодушевление е било изключително. Това е война, която има справедлив, народоосвободителен характер и продължава тежненията на българина и неговият стремеж към свобода още от Възраждането.



 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн