Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
ХVІ Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 27 и 28  август 2022 г., в курортното селище Старозагорски бани се проведе ХVІ издание Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Негови традиционни организатори са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” - Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани.

XVI-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ бе открито с водосвет за здраве  и благополучие, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев.

На откриването на събора присъстваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, Румен Янков, член на ВК на СТДБ, председатели на тракийски дружества от региона, Иванка Сотирова и Милена Желева – зам кметове на Община Стара Загора, общински съветници от Общински съвет Стара Загора, инж. Станчо Станев -кметски наместник на Старозагорски минерални бани.

В словото си ресорният зам. кмет Милена Желева заяви: „Скъпи участници, поддръжници и любители на тракийския фолклор! Зад мен на сцената са голяма част от хората, които отдават много труд, сърце и енергия като организатори, за да бъдат тези дни изпълнени с вълшебството, което ще имате възможност да усетите през следващите часове и дни. Специално благодаря на Кметството на Старозагорските бани защото без тяхното сърцато домакинство, нищо от това нямаше да е възможно.  На тези сцени през двата дни ще се представят над 3000 участници. Нашата голяма цел, която заложихме още миналата година е, да протегнем ръката си към младите изпълнители, към децата, които ще имат мисията в бъдеще да продължат традициите , които по-възрастните певци и танцьори ще им предадат. Това е най-важното и това е мисията, заради която всички ние правим възможен този фестивал. Пожелавам Ви два дни, изпълнени с много положителни емоции. Бъдете здрави! Използвайте тези часове, за да бъдете с приятелите си и със семействата си. Това е важното, това е българското и това трябва да пренесем в бъдещето!  На добър час на фестивала!“

Красимир Премянов, председател на  СТДБ определи Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ като едно от най-значимите събития в календара на Съюза на тракийските дружества в България. Той благодари на всички, които поддържат жив интереса към националните традиции и припомни, че идеята за събора е на Петра Мечева, почетен председател на старозагорското дружество. От името на Съюза на тракийските дружества в България той връчи най-високото тракийско отличие – златен медал „Капитан Петко Войвода“ на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос за запазване и разпространяване на фолклора и във връзка с неговата 90-годишнина.

Кметският наместник на Старозагорските минерални бани Станчо Станев приветства и благодари на всички участници и гости, и откри ХVІ Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка.“

Програмата на двете сцени се предхождаше от изпълнение на Общинския танцов състав „Стара Загора“ и Представителния женски народен хор при Тракийско дружество „Одринска епопея“ с художествен ръководител Петко Танев. 

Журито на двете сцени беше в състав: акад. Крум Георгиев – член на Международната академия за традиционно изкуство, акад. Кирил Тодоров – композитор , главен художествен ръководител на Ансамбъл „Зорница“, доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика от Етнографски музей при БАН, гл. ас. д-р Петьо Кръстев – от Института по етнология и фолклористика от Етнографски музей при БАН, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Енчо Енчев – главен художествен ръководител на Детски фолклорен ансамбъл „Загорчета“ - Нова Загора.

Програмата започна с изпълнение на Ансамбъла за автентичен фолклор село Дълбоки, носител на златен медал от Националния събор Копривщица 2022 и на наградата на кмета на Община Стара Загора на първото издание на „Богородична стъпка“,  и продължи с песни и танци през двата дни.

В съботната вечер гостите се насладиха на празничния концерт на Калина и Георги Германови от Варна, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

В неделния ден акцент беше поставен върху най-малките таланти, които за първи път получиха специални медали и грамоти.

Тази година „Селският двор“ се превърна с истинско село с 15 разнообразни павилиона, свързани с бита на българина отпреди 100 и повече години. Препълнена бе и чаршията на занаятите, ухаеше на гюзлеми и пухкави мекички, гостите бяха изкушени от дъхава ракия от хрищенски райски ябълки, чай от билки, боб чорба и още десетки кулинарни изкушения, излезли изпод ръцете на майстори от различни читалища в региона. Посетителите на събора можеха да се включат в Школото за народни песни и хора, да добият различни умения в интересни работилници, да наблюдават демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, както и да придобият представа как в миналото са работили шивачница, билкарница, плетачница, чепканица на вълна и предачница. 

И тази година журито награди най-добрите колективи и индивидуални изпълнители. Бяха връчени 50 дипломи за принос в съхранението и развитието на българския фолклор, плакети, медали, дипломи и грамоти на най-добре представилите се деца индивидуални и колективни изпълнители.    

Формация „Лудогорско настроение“ – ветерани към „Кочански ансамбъл“ град Разград, е носител на Наградата на Кмета на Община Стара Загора на шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Отличието в детската възрастова група заслужиха талантите от ДТГ „Пирински ритми“ към Сдружение „Пирински ритми“ град Петрич. Призът бе връчен от началника на отдел „Култура“ на Община Стара Загора Диана Атанасова.

Публиката бе пленена от изпълненията на Ансамбъл „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия 2008“ град Хасково. Те спечелиха наградата на Съюза на тракийските дружества в България. Тяхното изпълнение бе поздрав и за акад. Крум Георгиев по повод неговата 90 годишнина, който е един от основоположниците на ансамбъла. 

Народно читалище „С Тракия в сърцето 2021“, гр. Варна, получи наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора.

Старозагорското читалище „Настроение 2017“ тази година получиха Наградата на „Зонта клуб“.

За поредна година форумът изигра своята роля за съхраняването и разпространението на тракийския фолклор, традиции и обичаи, за поддържане жива връзката между поколенията, давайки възможност за активно участие на млади хора.

Национални и местни медии отразиха престижния форум:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/295161-obshtina-stara-zagora-zapisva-uchastnitsi-za-16-ti-natsionalen-folkloren-sabor-

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12394008

https://www.chambersz.com/za-16-ti-pat-kurortnoto-selische-starozagorski-bani-e-centar-na-trakiiskiya-folklor-i-balgarskiya-duh-47767

https://utroruse.com/article/841066/

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн