Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци от Стара Загора посетиха родните места на дедите си в Беломорска Тракия


От 20-22 октомври 2023 г., представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора, осъществиха пътуване до родните места на своите деди  в Беломорска Тракия.

Посетени бяха Драма, Кавала, Ксанти, Мароня, Александруполис.

В Драма старозагорските тракийци се срещат с госпожа Вула, редседател на тракийско дружество, която ги запозна дейността на организацията и с историята и забележителностите на града. Поставено бе начало на сътрудничество между двете организации и провеждане на съвместни инициативи.

Пътуването към Кавала е пътуване назад във времето - към октомври 1912 г., когато  е освободен от османска власт от войводите на Македоно-одринското опълчение Михаил Чаков, Пейо Яворов, Йонко Вапцаров и Христо Чернопеев, без нито един изстрел. На 31 октомври 1912 г. в града влизат войските на българския Родопски отряд под командването на генерал Стилиян Ковачев. Кавала остава в български ръце до Междусъюзническата война през лятото на 1913 година, когато в него влизат гръцки войски и според Букурещкия договор от 1913 г. е предаден на Гърция.

Приятна изненада по маршрута е Ксанти (българското му име е Царево) - живописен родопски град, главно средище на владеенето на Момчил юнак, богат на история, традици и обичаи.

С особено вълнение тракийци разглеждат Мароня, в който сякаш още отекват стъпките на Капитан Петко войвода.

Пътуването завършва с посещение в Александруполис.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн